Inici » Dígits

Educació artísticaCiències socialsTecnologiaL'ordinador personal

Codi a embedir Copiar

L'ordinador personal

L'ordinador ha esdevingut una màquina per escriure, un equip per escoltar música i veure un vídeo, un àlbum on guardar fotografies... "Dígits" dedica el capítol a l'evolució d'aquest invent.


Fins a finals de la dècada del 1970, els ordinadors eren màquines molt voluminoses i costoses, i tan sols els feien servir les empreses i les institucions. Cada ordinador tenia només un processador i les feines s'executaven una darrere l'altra. El nord-america Vennevar Bush va projectar una màquina, anomenada Memex, per al treball individual. Hi havia de guardar els llibres, els registres i les comunicacions d'una persona, però mai no es va fer realitat. De tota manera, va ser la llavor de la informàtica personal. Al laboratori californià Xerox Parc es va fabricar l'ordinador Alto, que es caracteritzava per un sistema de comunicació a base de gràfics, la interfície. En lloc d'enrevessades instruccions informàtiques, la interfície gràfica permetia treballar com si s'estigués davant d'un escriptori. Aplegant aquestes idees, dos joves nord-americans van construir un dels primers ordinadors personals, l'Apple I. Altres ordinadors d'èxit van ser el Commodore 64, l'Spectrum, l'Amiga... i, sobretot, el Macintosh, d'Apple. Aquest ordinador disposava de pantalla, ratolí i una colla de programes per fer feines personals, sobretot creatives. Per la seva banda, IBM va entrar en la informàtica personal amb l'anomenat PC ("personal computer"), que esdevindria el gran rival de Macintosh. La interfície del PC, l'anomenat Windows, va anar incorporant amb el temps la interfície gràfica. Actualment, la interconnexió dels ordinadors en xarxa, com internet, ha multiplicat el valor de la informàtica personal. A les capacitats textual, gràfica i musical, ara s'hi ha afegit la de comunicar-se.

  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavínia TV - La Productora, Docu.net
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Cultura audiovisual, Història del món contemporani, Electrotècnia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa