Inici » Dígits

Ciències socialsTecnologiaMatemàtiquesLa màquina somiada

Codi a embedir Copiar

La màquina somiada

Molt abans de l'aparició dels ordinadors, un científic anglès va dissenyar una màquina que, sobre el paper, era com un ordinador. "Dígits" dedica el capítol a aquest invent, que no es va arribar a fabricar mai.


Al segle XIX, els astrònoms, els navegants o els comptables feien els càlculs amb l'ajuda de taules numèriques, però aquestes taules, elaborades manualment, solien contenir errors.


Charles Babbage era un matemàtic anglès que volia aplicar els seus coneixements a la resolució de problemes pràctics. Va dedicar tota la seva vida a inventar màquines per calcular automàticament les taules numèriques i evitar-ne, així, els defectes.


El primer projecte de Babbage va ser la "màquina de diferències", basada en un conegut mètode per calcular polinomis. Les segones diferències constants dels polinomis es poden aprofitar per calcular-ne els valors sense haver de fer multiplicacions. Babbage pensava que la màquina que funcionés amb aquest mètode podria calcular un polinomi cada deu segons. Però, després de moltes modificacions i despeses, el projecte es va abandonar.


Tot seguit, Babbage va iniciar un projecte més ambiciós, la "màquina analítica", capaç de fer una varietat de càlculs molt àmplia. Aquesta nova màquina tenia cinc components principals: el "magatzem", on es guardaven les dades; el "molí", que les processava; el "control", que ho governava tot; "l'entrada", a través de la qual s'introduïen les dades del problema, i la "sortida", per on es produïen els resultats del càlcul.


Aquest invent, però, tampoc no es va fer realitat. En qualsevol cas, el disseny de la "màquina analítica" era un fet extraordinari, ja que contenia els mateixos components principals que un ordinador modern.


  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavínia TV - La Productora, Docu.net
  • Any de producció 2006
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Tecnologia, Matemàtiques, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Matemàtiques, Ciències socials, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa