Inici » Resultats de cerca » Catalunya des del mar

Ciències socialsCiències naturalsDel Parc Natural del Garraf a Creixell

Codi a embedir Copiar

Del Parc Natural del Garraf a Creixell

"Catalunya des del mar" mostra, en aquest capítol, el litoral accidentat del Garraf i les llargues i extenses platges de sorra fina i aigües de poca profunditat del Baix Penedès i del Tarragonès, ja dins la Costa Daurada.


El Parc Natural del Garraf mostra un paisatge càrstic, amb muntanyes més aviat baixes, però que conformen un conjunt accidentat, amb valls profundes i vessants escarpats.


L'embarcació del programa recorre la platja de la Morisca, Vallcarca, amb la fàbrica de ciment, la cova del Congre i la punta de la Ferrosa. En aquesta zona, l'erosió de l'aigua hi ha format avencs i coves, amb una rica i variada fauna marina.


Més endavant hi ha la platja i el port d'Aiguadolç, dins el terme de Sitges, el primer centre d'atracció turística de la comarca del Garraf. Les imatges també mostren la platja dels Balmins, el cementiri mariner, l'ermita de Sant Sebastià, la platja de Sant Sebastià i el barri antic de la vila, situat sobre un promontori rocós, anomenat el Baluard, d'on cal destacar el Palau Maricel; el Cau Ferrat, la casa estudi del pintor i escriptor Santiago Rusiñol, i l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, del segle XVII i emblema de la localitat.


L'itinerari per Sitges continua pel passeig Marítim; les platges de la Fragata, la Ribera, la Bassa Rodona, l'Estanyol, la Riera Xica, la Barra i Terramar; el santuari del Vinyet, del segle XVIII, i la platja de l'Atlàntida.


De Vilanova i la Geltrú, la capital del Garraf, es mostren la platja del Far, el port comercial, esportiu i pesquer, l'església de Sant Antoni, la plaça Major, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Ferrocarril, la platja de Ribes-roges, l'espigó amb l'escultura "Pasífae", símbol de la ciutat, la platja de Sant Gervasi, les restes del poblat ibèric i la vil·la romana de Darró i la platja Llarga.


El viatge continua per Cubelles, amb la platja d'Ibersol, la platja Llarga, l'església barroca de Santa Maria, cases senyorials com Can Travé i el monument al pallasso Charlie Rivel, fill il·lustre de la localitat. L'embarcació del programa continua la navegació per la desembocadura del riu de Foix, on hi ha uns nius de metralladores de la Guerra Civil, la platja de la Mota de Sant Pere, el port de la central tèrmica i la platja de la Tèrmica.


Cunit és el primer municipi del Baix Penedès, on comença la Costa Daurada. Del poble cal destacar l'església de Sant Cristòfol i les platges de Valparaíso, de Haug i de les Sorres.


Tot seguit trobem Segur de Calafell, amb el port, la platja de l'Estany, el poblat ibèric de Toixoneres, la platja de Calafell i el sanatori de Sant Joan de Déu, inaugurat l'any 1928 per Alfons XIII.


A la platja de Sant Salvador, al Vendrell, hi ha les cases d'estiueig anomenades "botigues", la Casa Museu Pau Casals, l'Auditori Pau Casals i un monument al músic, obra de Josep Maria Subirachs. A Coma-ruga, un altre barri marítim del Vendrell, hi ha un passeig marítim amb edificis senyorials, el port i la platja del Francàs.


El Roc de Sant Gaietà dóna pas a la població de Roda de Barà, amb l'ermita de la Mare de Déu de Berà, les restes del castell que la defensava i l'arc de Berà, un arc honorífic romà, del segle I abans de Crist, alçat sobre la Via Augusta.


El viatge finalitza a Creixell, amb la platja Llarga, el campanar modernista de Josep Maria Jujol i les restes del castell medieval.

  • Programa Catalunya des del mar
  • Idioma Català
  • Producció TVC amb la col·laboració d'Àurea Documentary, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa