Inici » Comarques.doc

Ciències socialsEl Bages

Codi a embedir Copiar

El Bages

El Bages està situat al cor de Catalunya i té el massís de Montserrat com a símbol emblemàtic. "Comarques.doc" visita els indrets més interessants de la comarca.


El Bages té una extensió de més de 1.300 quilòmetres quadrats. Les antigues barraques de pedra seca i falsa volta són un record d'un passat vitícola. Avui, l'ordi, el blat, la civada i l'horta són els autèntics protagonistes del paisatge rural, encara que el Bages és sobretot una comarca industrial, de les més antigues de Catalunya.


El seu territori està envoltat de muntanyes emblemàtiques, com ara el massís de Montserrat, símbol indiscutible de Catalunya i declarat parc natural l'any 1987. Els relleus calcaris hi formen figures sorprenents, amb agulles i prominències que porten noms que n'evoquen la forma, com el Cavall Bernat.


El monestir benedictí de Santa Maria de Montserrat el va fundar al segle XI l'abat Oliba i ha esdevingut el centre de pelegrinatge més important de Catalunya. Amb la Renaixença, el monestir es va convertir en un referent cultural i polític del catalanisme. A dins, destaca la imatge de la Moreneta, de finals del segle XII, i la magnífica biblioteca.


L'itinerari per la comarca continua per Castellbell i el Vilar, Marganell, el Pont de Vilomara i la capital, Manresa, coronada per la col·legiata basílica de Santa Maria, anomenada la Seu, símbol de la ciutat. La Seu s'aixeca sobre un temple romànic primigeni, però es va construir al segle XIV seguint l'estil gòtic. L'arquitecte Berenguer de Montagut en va ser el primer mestre major. Hi destaquen el retaule gòtic de Pere Serra i els vitralls policromats.


A Manresa és present el pas de sant Ignasi de Loiola a indrets com la Santa Cova, on es diu que va escriure el "Libro de los ejercicios espirituales".


A Sant Fruitós de Bages trobem l'espectacular monestir benedictí de Sant Benet de Bages. Per Sant Antoni, la vila de Balsareny celebra la Festa dels Traginers, declarada d'interès nacional.


La tradició industrial de la comarca queda patent a viles com ara Sallent i Súria, amb les mines de sal potàssica.


La ciutat de Cardona està dominada pel conjunt del castell i l'església de Sant Vicenç, un dels elements romànics més significatius de Catalunya. També s'hi pot trobar l'espectacular muntanya de sal, explotada des de l'època romana.


Dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac hi ha poblacions tan interessants com Mura o Talamanca.


Finalment, a l'altiplà del Moianès, hi ha les coves del Toll, una estació paleontològica on s'han trobat restes d'animals prehistòrics. A Moià, la capital de la subcomarca, destaquen l'església i la casa de Rafael Casanova, convertida en museu. Al poble de l'Estany hi ha un important monestir, amb un interessant claustre.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa