Inici » Resultats de cerca » Comarques.doc

Ciències socialsEl Baix Llobregat

Codi a embedir Copiar

El Baix Llobregat

En aquest capítol, "Comarques.doc" recorre de nord a sud la comarca del Baix Llobregat. Els seus pobles, de característiques diverses, tenen, entre el seu patrimoni, des de castells i esglésies romàniques fins a edificis modernistes.


La comarca del Baix Llobregat està situada entre la desembocadura del Llobregat i el massís de Montserrat. La serra de l'Ordal i el massís de Garraf fan accidentat el sector oriental de la comarca, i el riu Llobregat, quan desemboca al mar, crea el delta del Llobregat. Les llargues platges de la Marina dissenyen la costa.


La primera parada del recorregut és la població de Collbató, amb el famós taller d'orgues musicals fundat per Gabriel Blancafort, Can Rogent i les coves del Salnitre, de gran interès geològic. Més endavant trobem Esparreguera, coneguda per les representacions de la Passió, i Sant Esteve Sesrovires.


De Martorell, cal destacar-ne la Casa de la Vila, la capella de Sant Joan, la Torre de les Hores, l'església romànica de Santa Margarida, el Museu de l'Enrajolada, on es conserva una col·lecció d'objectes procedents d'edificis de Barcelona recollits per Francesc Santacana, i el pont del Diable, construït en època romana i reformat posteriorment.


A Castellví de Rosanes hi ha la Quadra de Miralles. La vila del Papiol està dominada pel castell. També cal destacar la casa rectoral, l'edifici modernista de Can Bou, l'església romànica i el paratge geològic de les Escletxes.


La visita a la comarca continua per Sant Andreu de la Barca; Pallejà; Corbera de Llobregat; Cervelló, amb la Granja Garcia, d'estil modernista, l'església romànica de Santa Maria, el pont del Lladoner i el priorat benedictí de Sant Ponç, d'estil romànic.


A Torrelles de Llobregat hi ha Catalunya en Miniatura, un parc amb maquetes dels llocs més emblemàtics de Catalunya. De Sant Feliu de Llobregat, la capital de la comarca, cal destacar-ne l'església de Sant Llorenç.


A Sant Just Desvern trobem l'edifici Walden, de Ricard Bofill, i a Sant Joan Despí és visible l'empremta de Josep Maria Jujol a la Torre de la Creu, a Can Negre i a l'església parroquial. De Cornellà de Llobregat cal destacar el castell gòtic i Can Mercader, construït l'any 1865 pel comte de Bell-lloc.


A Sant Boi de Llobregat trobem l'església barroca de Sant Baldiri, amb la tomba de Rafael Casanova, i les termes romanes. Al Prat de Llobregat hi ha l'estany de la Ricarda, un bell paratge format per llacunes naturals i albuferes que té una important reserva de fauna i vegetació.


L'itinerari per la comarca finalitza a Viladecans, amb la Torre del Baró i la Torre Roja; Gavà, amb les mines neolítiques de Can Tintorer, el santuari de la Mare de Déu del Bruguers i el castell d'Eramprunà, i Castelldefels, amb el castell i el Canal Olímpic de Catalunya, que va acollir les competicions de piragüisme dels Jocs Olímpics del 1992.


La capital de la comarca és la ciutat de Sant Feliu de Lobregat.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa