Inici » Resultats de cerca » Comarques.doc

Ciències socialsLlengües i literaturaL'Alt Penedès

Codi a embedir Copiar

L'Alt Penedès

Els extensos camps de vinya i els turons amb castells i esglésies romàniques componen la fesomia de la comarca de l'Alt Penedès. "Comarques.doc" recorre en aquesta ocasió la comarca vinícola per excel·lència.


El paisatge de l'Alt Penedès, d'extenses planes cobertes de ceps, s'escampa ondulat i sinuós, entre la serra de l'Ordal i el massís del Garraf. A la comarca s'hi elaboren vins amb Denominació d'Origen Penedès i el 90 per cent dels caves que es produeixen a l'Estat.


La visita comença a Sant Quintí de Mediona, amb els carrers amb voltes del nucli antic, l'antiga església del monestir, un antic molí paperer i el paratge de les Deus, amb una vintena de brocs que desemboquen al riu Mediona i coves amb estalactites i estalagmites modelades per l'aigua. Del poble de Torrelavit cal destacar l'església romànica de Sant Marçal.


A la capital de la comarca, Vilafranca del Penedès, hi trobem l'església gòtica de Santa Maria, amb un important grup escultòric de Josep Llimona. Altres indrets d'interès són l'antic Palau Reial, del segle XIII, seu del Museu de Vilafranca; la plaça de la Vila; la rambla de Sant Francesc, amb el monument a Milà i Fontanals, fill de la ciutat; el convent gòtic de Sant Francesc, amb tombes medievals i un retaule de Lluís Borrassà, i el Palau Baltà.


La història d'Olèrdola es remunta al neolític i s'hi poden trobar vestigis d'antics pobladors, com antigues sitges, una cisterna o tombes antropomòrfiques. També cal destacar-ne l'església romànica del segle X i un antic forn de calç.


La població de Sant Sadurní d'Anoia està considerada com la capital del cava. S'hi poden visitar diverses caves, com el conjunt modernista de les Caves Codorniu, de Puig i Cadafalch. De Gelida cal destacar el funicular, de Santiago Rubió i Tudurí, inaugurat l'any 1924, i el castell, documentat des de l'any 963. Un altre castell important és el de Castellet i la Gornal, on també trobem l'embassament de Foix.


El recorregut continua per Vilobí del Penedès, on s'extreu guix des de l'època romana, Torrelles de Foix, Pontons i Sant Martí Sarroca, amb el castell i l'església romànica de Santa Maria, restaurada per Puig i Cadafalch. Més endavant trobem Subirats; Sant Pere de Riudebitlles, amb l'edifici d'estil gòtic civil del Palau dels Marquesos de Llió, el pont Nou, un aqüeducte del segle XVIII, i un molí paparer.


Finalment es visita Avinyonet del Penedès, amb el conjunt monàstic de Sant Sebastià dels Gorgs, d'estil romànic, i les restes d'un colomar medieval; Castellví de la Marca; Olesa de Bonesvalls, amb l'antic hospital de Cervelló, una mostra de transició del romànic al gòtic, i Sant Cugat Sesgarrigues.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 23min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Ciències socials
  • Àrea Geografia, Llengua catalana i literatura, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa