Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsCiències naturalsEl Berguedà

Codi a embedir Copiar

El Berguedà

El riu Llobregat és un dels protagonistes de la comarca del Berguedà. A més de regar-ne els camps, va ser una font d'energia per a les indústries. "Comarques.doc" recorre els paisatges i les poblacions d'aquesta comarca.


El paisatge del Berguedà és una barreja de camps de conreu, prats i muntanyes majestuoses, com el Pedraforca o els Rasos de Peguera. A la zona de l'Alt Berguedà es troba el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Als boscos de pi roig, alzines, brolles, garrigues i pi blanc hi viuen porcs senglars, isards, cabirols, voltors i el trencalòs. A les zones més planeres, les vaques i els xais pasturen lliurement per immensos prats. Enmig d'aquesta vegetació neixen rovellons, llenegues i fredolics.


El recorregut comença a Viver i Serrateix, amb el monestir benedictí, l'església de Sant Miquel, el castell, el castellot de Viver i una necròpolis amb sepultures antropomòrfiques excavades a la roca.


De Puig-reig cal destacar el castell, l'església amb pintures romàniques i el pont medieval. De la industrialització queden testimonis com ara les colònies tèxtils de Can Vidal, ara museu, la de l'Ametlla de Merola i la de Can Pons.


El riu Llobregat separa en dos nuclis la població de Gironella. Cal parlar del pont romànic, de l'església també romànica i de la colònia industrial de Viladomiu Nou.


A Avià hi ha l'estany artificial de Graugés, construït a finals del segle XIX, i el temple romànic de Sant Vicenç d'Obiols, amb arrels visigòtiques visibles.


La capital de la comarca és Berga, una ciutat emmurallada on encara es conserven restes del castell de Sant Ferran. Al nucli antic hi trobem el carrer Major; la plaça de Sant Pere; l'església de Sant Joan; la plaça del Doctor Saló, amb un gran mural de la Patum; la plaça de Catalunya, amb relleus de pedra sobre la història de Catalunya, i el passeig de la Indústria. La festa més destacada de la ciutat és la Patum, que comença el dia de Corpus. El santuari de la Mare de Déu de Queralt, conegut com el balcó de Catalunya, està situat per sobre els 1.100 metres i obre la ruta dels Bons Homes.


Més endavant trobem la Quer i Castellar del Riu, on hi ha el Pi de les Tres Branques, que és objecte d'una diada cada mes de juliol des del 1904. Cadascuna de les branques simbolitza un territori dels Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.


A Cercs hi trobem el pantà de la Baells, un pont gòtic i l'església de Sant Quirze de Pedret, un dels millors exemples d'arquitectura preromànica. Les seves pintures murals s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu Diocesà de Solsona. El passat miner del poble és visible a la colònia minera de Sant Corneli i al Museu de les Mines de Cercs.


A Sant Jaume de Frontanyà hi ha un temple romànic i, a Guardiola de Berguedà, un monestir benedictí. A la població de Saldes encara funcionen les mines de carbó.


L'itinerari continua per Maçaners, Gósol, Bagà i la Pobla de Lillet, amb l'església circular de Sant Miquel, el pont romànic, els jardins Artigas i la font de la Magnèsia, d'Antoni Gaudí.


A Castellar de n'Hug trobem les Fonts del Llobregat i el conjunt modernista del Clot del Moro, amb el Museu del Transport. La vila organitza cada mes d'agost el Concurs Internacional de Gossos d'Atura.


La darrera parada del reportatge és a la població de Gisclareny.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Història de l'art, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa