Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsCiències naturalsL'Alt Urgell

Codi a embedir Copiar

L'Alt Urgell

"Comarques.doc" recorre, en aquest capítol, les poblacions de l'Alt Urgell, amb un important patrimoni arquitectònic d'estil romànic.


L'orografia de l'Alt Urgell està marcada pels Pirineus i la serra del Cadí, com també pel pas dels rius Segre i Valira. A l'Alt Urgell és important el sector ramader, especialment el boví. La comarca s'ha convertit en una de les màximes productores de llet de Catalunya, i s'hi elaboren una gran varietat de derivats làctis, com la mantega o el formatge, amb denominació d'origen protegida. Cal destacar la creació, l'any 1915, de la Cooperativa del Cadí.


El recorregut per l'Alt Urgell comença a Ogern, on hi ha un antic molí de farina mogut per la força de l'aigua. De Peramola cal destacar la capella romànica de Sant Miquel, el castell i la torre dels Moros.


Oliana manté el traçat medieval i cal destacar-ne l'església romànica, un pou de gel habilitat com a museu i el pantà, inaugurat l'any 1959.


A Coll de Nargó hi ha diversos monuments romànics, com l'església de Sant Climent, declarada d'interès historicoartístic, amb un campanar restaurat per Puig i Cadafalch. A Organyà es van trobar, l'any 1904, les Homilies d'Organyà, un dels textos en prosa més antics conservats en català.


Més endavant hi trobem Cabó, amb la plaça homenatge a la pubilla Arnalda, i Josa i Tuixén, amb l'estació d'esquí nòrdic Tuixent-Lavansa i el Museu de les Trementinaires, les venedores ambulants de trementina.


A la confluència dels rius Segre i Valira es troba la Seu d'Urgell, la capital de l'Alt Urgell, amb un nucli antic ple d'història. Cal destacar-ne ca l'Armenter, també coneguda com la casa del Papa Luna, el carrer dels Canonges o el carrer dels Jueus. L'edifici més singular és la catedral de Santa Maria, dels segles XII i XIII, amb influència llombarda. Adossada al claustre hi ha l'església de Sant Miquel, d'estil romànic. A la capella de la Pietat hi ha el Museu Diocesà de la Seu d'Urgell, on es pot admirar el Beatus. També cal parlar del seminari conciliar, del parc de la Valira, amb una claustre modern, i del parc del Segre, que va acollir les proves de piragüisme durant els Jocs Olímpics del 1992.


L'itinerari continua per Anserall, on hi ha el monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, declarat monument d'interès historicoartístic, i Bescaran, amb el dolmen megalític de la Cabana del Moro. El municipi de Montferrer i Castellbò comprèn una vintena de pobles. Al nucli de Castellbò hi ha un pont medieval d'un arc i restes del vell santuari de Sant Joan de l'Erm. El santuari nou va ser construït l'any 1959.


El recorregut finalitza a Arsèguel, Cava, Ansovell, el Querforadat i els nuclis de les Valls d'Aguilar: Noves de Segre, amb l'empresa d'embotits Cal Bernadí; Espaén; Castellàs, amb un castell fortalesa; Berén i Argestues.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Història de l'art, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa