Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsCiències naturalsLa Garrotxa

Codi a embedir Copiar

La Garrotxa

"Comarques.doc" recorre, en aquest capítol, els paisatges de la Garrotxa, amb els volcans com a protagonistes, i les seves poblacions, algunes de les quals, com Besalú o Santa Pau, encara mantenen l'atmosfera medieval.


La comarca de la Garrotxa, a l'extrem oriental dels Pirineus és la terra dels mil paisatges. A l'Alta Garrotxa el paisatge és àrid i abrupte, amb cingles salvatges i torrents engorjats. La Baixa Garrotxa, en canvi, està formada per relleus més suaus.


El recorregut comença a l'antiga vila comtal de Besalú, amb nombrosos punts d'interès, com el pont romànic sobre el riu Fluvià, les arcades, el nucli antic, els vestigis del barri jueu, les places porticades i el monestir romànic de Sant Pere.


De Montagut cal destacar les gorges de Gomarell i les esglésies romàniques disseminades pel terme. Més endavant hi trobem Castellfollit de la Roca, situat dalt d'un imponent espadat, i Sant Joan les Fonts, amb l'església de Sant Joan i Sant Esteve, declarada Monument Nacional, i el pont gòtic.


El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té una superfície de gairebé 12.000 hectàrees i comprèn uns quaranta volcans. Hi trobem volcans com el Croscat o com el de Santa Margarida, i també la Fageda d'en Jordà, sobre una colada de lava. A Santa Pau es respira encara l'aire medieval, amb l'església, el castell i la plaça Major.


A la Vall de Bianya es poden trobar diverses masies amb galeries porticades, esglésies romàniques i l'antiga calçada romana, de gran interès arqueològic.


Al centre de la comarca hi ha Olot, la capital, amb el Jardí Botànic, on hi ha la Torre Castanys, que acull el Museu dels Volcans. També hi trobem el Montsacopa, un volcà situat gairebé dins la ciutat; el passeig del Firal; l'església de Sant Esteve; el convent del Carme; l'antic hospital de Sant Jaume i cases modernistes i noucentistes, com ara Can Solà-Morales, reformada per Lluís Domènech i Montaner; Can Vayreda; la Casa de les Cols o Can Trinxeria. El pintor i escriptor Marià Vayreda va fundar a Olot, a finals del segle XIX "L'Art Cristià", un taller que va convertir la ciutat en el centre indiscutible de la fabricació d'imatges religioses.


A les Preses hi ha l'Àrea Recreativa de Xenasc, amb un bosc interactiu i l'Ecomuseu, on es pot visitar una plaça carbonera i una cabana tradicional i conèixer com es treballava la fusta.


L'itinerari per la comarca continua a la Vall d'en Bas, amb pobles com els Hostalets d'en Bas i Sant Privat d'en Bas, i finalitza a Sant Feliu de Pallerols.


  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 23min.
  • Àmbit Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Història de l'art, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa