Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsEl Vallès Occidental

Codi a embedir Copiar

El Vallès Occidental

Les ciutats industrials de Sabadell i Terrassa comparteixen la capitalitat del Vallès Occidental. "Comarques.doc" recorre els indrets més interessants d'aquesta comarca.


La comarca del Vallès Occidental, situada entre les serralades Litoral i Prelitoral, ha estat sempre una important cruïlla de comunicacions. El Vallès Occidental és un territori divers, densament poblat i ple de contrastos. Hi podem trobar espais de gran bellesa natural, com la serra de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, els cingles de Gallifa o la serra de Collserola, però també indrets profundament transformats per la industrialització i l'impacte de les comunicacions.


El Parc Tecnològic del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, o la Universitat Politècnica de Catalunya, a Terrassa, són exemples del desenvolupament econòmic, social i cultural de la comarca.


El recorregut comença al monestir romànic benedictí de Sant Cugat del Vallès, un dels més importants de Catalunya. Hi destaquen el claustre, amb els capitells que mostren diverses escenes, el retaule de Pere Serra i el rosetó.


Més endavant trobem el Parc Natural de Collserola, amb l'ermita de Sant Medir, i la ciutat de Rubí, amb l'església parroquial, el castell, seu del Museu de Rubí, i l'edifici de les Escoles Ribas. A Castellbisbal hi ha el Museu de la Pagesia, amb una col·lecció d'antigues eines de pagès.


Terrassa conserva un destacat patrimoni medieval, amb el castell cartoixa de Vallparadís, seu del Museu de Terrassa, i el conjunt de les esglésies romàniques de Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel. Sota la de Sant Miquel hi ha la piscina baptismal reformada per Puig i Cadafalch. Pel que fa al patrimoni industrial, cal destacar la fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. També s'ha de destacar l'activitat de la colla castellera dels Minyons de Terrassa o el Festival Internacional de Jazz.


L'itinerari continua per Matadepera i pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Al cim de la Mola hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt.


Més endavant hi trobem Vacarisses, Rellinars, Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall i Gallifa.


De Sabadell cal destacar la plaça Major, la Casa de la Vila, l'església de Sant Feliu, el conjunt escultòric de Josep Clarà, l'edifici modernista de l'antiga Escola Industrial, la Casa Duran, l'Eix Macià, la torre de l'Aigua, el Museu d'Història de Sabadell, l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont i el santuari de la Mare de Déu de la Salut.


La ruta finalitza a Sentmenat; Palau-solità i Plegamans; Cerdanyola, amb el poblat ibèric de Ca n'Olivé, i Barberà del Vallès, amb les restes del castell i l'església de Santa Maria, de finals del segle XI.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 23min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa