Inici » Memòria de Catalunya

Educació artísticaCiències socialsBarcelona: 1888, 1929, 1992

Codi a embedir Copiar

Barcelona: 1888, 1929, 1992

La història recent de la ciutat de Barcelona ha estat marcada per tres esdeveniments importants: l'Exposició Universal del 1888, l'Exposició Internacional del 1929 i els Jocs Olímpics del 1992. "Memòria de Catalunya" en fa un repàs.


L'Exposició Universal del 1888 la va inaugurar la reina regent Maria Cristina i va comportar important canvis urbanístics. Es van superar les desfetes del barri de la Ribera i es va integrar la Ciutadella a la ciutat. Es van aixecar edificis com ara l'Hivernacle, de Josep Amargós, o el Castell dels Tres Dragons, de Domènech i Montaner, convertit en Museu de Zoologia. El monument al famós alcalde Rius i Taulet, fervent impulsor de la trobada, o l'Arc de Triomf, de Josep Vilaseca, recorden aquella iniciativa, que va esdevenir un bon aparador de Barcelona i Catalunya.


L'any 1929, el rei Alfons XIII va inaugurar l'Exposició Internacional, que també va esdevenir un potent aparador de la ciutat i va servir d'estímul per a la seva transformació. En aquesta ocasió es va urbanitzar la muntanya de Montjuïc, amb el Palau Nacional, els palaus de les Arts Gràfiques i de l'Agricultura, les fonts monumentals, de Carles Buïgas, el Poble Espanyol i els jardins integrats en la renovació urbanística. Els països visitants van deixar exponents tant significatius com el pavelló alemany, de Mies van der Rohe.


L'any 1986, Barcelona va ser designada seu dels Jocs Olímpics d'estiu del 1992. Aquest va ser un altre motiu de transformació interna, com també un esdeveniment que va servir d'aparador de la ciutat. Un cop més, es va transformar la muntanya de Montjuïc, amb obres com el Palau Sant Jordi, d'Arata Isozaki. També es van transformar la façana marítima i barris com el Poblenou o Horta, i es va millorar la xarxa viària amb la construcció de les rondes.

  • Programa Memòria de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC, NEW ELEMENTS, 2005
  • Any de producció 2005
  • Durada: 12min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Història, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa