Inici » De vacances

Educació artísticaCiències socialsMousse de museus: Museu Municipal de Tossa de Mar

Codi a embedir Copiar

Mousse de museus: Museu Municipal de Tossa de Mar

Tossa de Mar, a la Selva, va acollir durant els anys 30 un grapat d'artistes que hi van deixar una important col·lecció de pintura contemporània que es pot visitar al Museu Municipal. En aquest museu, també hi ha les restes romanes que es van trobar a la vil·la dels Ametllers, que és a tocar del poble.


El Museu Municipal de Tossa de Mar està situat a la Vila Vella, concretament a la Casa Falguera, un edifici gòtic del segle XIV. Va ser el primer museu d'art contemporani de l'Estat espanyol i conté una col·lecció sensacional de pintura del segle XX.


Al subsòl de l'edifici, però, hi ha recollides les troballes fetes a la vil·la romana dels Ametllers, que és a uns 600 metres del museu. La més important, sens dubte, és un magnífic mosaic que té com a curiositat les tessel·les de pedretes de platja (les tessel·les són les petites peces que componen el mosaic).


En una de les vitrines hi trobem altres materials de l'època romana: llànties d'oli, eines agrícoles, pesos de xarxa i també una curiosa col·lecció de pipes. S'ha de dir que n'hi ha de barrejades de romanes amb d'altres del segle XVIII. Els romans, naturalment, no fumaven tabac, perquè el tabac va arribar molt després, amb el descobriment d'Amèrica. Els romans fumaven estramoni, una planta que conté una substància narcòtica, també anomenada herba talpera.


L'ambient intel·lectual de Tossa de Mar es va animar molt durant la dècada del 1930, quan s'hi van aplegar una colla d'artistes. Molts fugien del nazisme i buscaven una terra on trobar aixopluc. També hi van fer cap molts artistes catalans, com Joan Roig i Soler, Pere Créixams o Rafael Benet.


Una de les peces més apreciades del museu és l'escultura "Dona de Fornalutx", d'Enric Casanovas. Es tracta de la representació d'una pagesa mallorquina que ha fet la volta al món, sol·licitada per molts museus.


Entre les obres d'autors estrangers destaca "El violinista celeste", de Marc Chagall. Chagall va visitar Tossa de Mar l'estiu de 1934 i hi va deixar aquest guaix, on mostra la seva visió poètica de la vida i rememora el paisatge de la seva infantesa.

  • Programa De vacances
  • Idioma Català
  • Producció TVC, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Història, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa