Inici » Catalunya des del mar

Ciències socialsDe Torredembarra a Salou

Codi a embedir Copiar

De Torredembarra a Salou

"Catalunya des del mar" recorre, en aquest capítol, una part de litoral de la Costa Daurada i mostra, entre altres coses, platges desconegudes i idíl·liques i el patrimoni romà de la ciutat de Tarragona.


El desè dia de navegació s'inicia a Torredembarra. L'embarcació del programa voreja les platges de Torredembarra, de l'Anquina, l'espai protegit dels Muntanyans i la platja de Baix a Mar. Les imatges també mostren l'escultura "Alfa i omega", de Rafael Bartolocci, aixecada en una plataforma sobre el mar, l'església de Sant Pere, el port i el far, inaugurat l'any 2000. Més endavant, el perfil de la costa el conformen les parets altes i erosionades del Roquer.


La població següent és Altafulla, amb la vil·la romana dels Munts, el castell dins la vila closa i l'antic barri de pescadors.


Ja dins el terme de Tarragona, el viatge continua per la platja de Tamarit, amb el castell de Tamarit, una fortalesa del segle XI que ha estat reformada; cala Tobera; la platja de la Móra; la punta de la Móra, amb una torre medieval de defensa, i, més a l'interior, les restes de la pedrera romana del Mèdol.


Més endavant hi ha les platges de Calabeig, Waikiki i Llarga. A la vora s'alcen la torre dels Escipions, un sepulcre monumental construït pels romans al segle I, i el pont de les Ferreries o pont del Diable, l'aqüeducte romà de quinze quilòmetres construït per proveir d'aigua la ciutat de Tarraco.


La càmera submarina del programa mostra les restes sota l'aigua d'un Henkel, un bombarder alemany abatut durant la Guerra Civil.


El recorregut continua per les platges Llarga, dels Capellans, de la Savinosa i de l'Arrabassada, el passeig marítim Rafael Casanova, la punta Grossa, la platja dels Cossis, la cova del Gos i la platja del Miracle.


La ciutat de Tarragona va ser declarada, l'any 2000, Patrimoni de la Humanitat pels seus vestigis romans, com ara l'amfiteatre, el fòrum, el circ, la necròpolis, el passeig Arqueològic, les muralles, les torres, el petrori... A més d'aquesta riquesa arqueològica, cal destacar la catedral de Santa Maria, dels segles XII al XIV, el millor exponent a Catalunya de transició del romànic al gòtic, el monument a Roger de Llúria, els ports esportiu, comercial i pesquer, el nucli de pescadors del Serrallo, l'església de Sant Pere o l'edifici de la Llotja de peix.


Després de la desembocadura del Francolí i de la platja dels Prats s'arriba al municipi de Vila-seca, amb la platja de la Pineda, el parc temàtic Port Aventura, el passeig Pau Casals, les escultures "Pineda", de Xavier Mariscal, i "La marca d'aigua", en honor del poeta i editor Carles Barral.


El tram final del viatge ens porta a la Roca Plana, la cala del Reguerot del Claveguer, el cap de Salou, el far de Salou, les cales Crancs, Vinya, Font i Penyatallada, les platges Llarga, dels Llenguadets, dels Capellans i la ciutat de Salou, el centre turístic per excel·lència de la Costa Daurada, amb el passeig de Jaume I i el monument commemoratiu de l'expedició que el rei Jaume I va organitzar, l'any 1229, per conquerir Mallorca.  • Programa Catalunya des del mar
  • Idioma Català
  • Producció TVC amb la col·laboració d'Aurea Documentary, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa