Inici » Bit@bit

TecnologiaLa informàtica que ens envolta

Codi a embedir Copiar

La informàtica que ens envolta

"Bit@bit" analitza com s'ha popularitzat la informàtica durant els últims anys i com ens acompanya en el dia a dia. El programa també inclou una entrevista amb Èric Bertran, creador del portal Exèrcit del Fènix, que va ser acusat d'amenaces terroristes per demanar l'etiquetatge en català.


La digitalització, és a dir, els bits, fa possibles moltes de les coses que fem durant el dia: enviar un SMS, rebre un correu electrònic, mirar la TDT, fer fotos digitals, escoltar música amb un reproductor d'MP3...


Tota aquesta informàtica que ens envolta, aparentment intel·ligent, es diu "intel·ligència ambiental". Un exemple d'aquesta manera d'entendre el futur tecnològic són les cases domòtiques. Estan adaptades perquè, en entrar-hi, es reguli la llum o se senti la nostra música preferida automàticament.


Dins la intel·ligència ambiental, s'està treballant la tecnologia de l'RFID, o identificació per radiofreqüència. Un mètode que emmagatzema i recupera dades que funciona a partir d'uns petits adhesius.


Aquestes etiquetes RFID són l'evolució dels codis de barres amb millores: són impossibles de falsificar, mostren totes les característiques del producte i no necessiten el contacte directe amb el lector que les llegeix.


Una antena envia una ona a l'etiqueta. Aquesta li torna un codi que permet saber on és el producte, quin dia va arribar al súper, el preu, la caducitat i moltes altres coses.


Una altra aplicació de la tecnologia RFID són els xips implantats sota la pell. Hi ha qui, per exemple, els fa servir per obrir portes o per accedir a l'ordinador.


Uns altres dispositius són els que serveixen per localitzar persones. Un aparell emissor i receptor, en comunicació amb un satèl·lit de posicionament, permet saber la localització gairebé exacta de qui el porta.


El "wearable computing" és la informàtica que portem a sobre. Des d'unes ulleres amb càmera de fotos fins a les targetes a la roba que diuen on es troba algú gràcies a un xip.


D'altra banda, el protagonista de l'espai de l'entrevista és Èric Bertran, que amb 14 anys va ser acusat d'amenaces terroristes per demanar a tres empreses, a través del correu electrònic, l'etiquetatge en català. L'Èric és el creador del portal Exèrcit del Fènix, i durant l'entrevista parla de com fa servir les noves tecnologies.


Finalment, l'apartat "Bit@l'aula" mostra com els alumnes de l'Escola Joan Pelegrí, de Barcelona, cerquen informació, pengen treballs o participen en els fòrums del seu campus virtual.


  • Programa Bit@bit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 15min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa