Inici » Bit@bit

Tecnologia3D

Codi a embedir Copiar

3D

Què tenen en comú Godzilla, Shrek i la Bitbit, la presentadora del programa? Doncs que tots tres han estat creats en tres dimensions. "Bit@bit" explica els secrets d'aquesta tècnica d'animació per ordinador.


Durant la dècada del 1980 es van crear les primeres pel·lícules que utilitzaven imatges creades per ordinador, com "Tron" o "Indiana Jones". Més tard, els anys 90, amb l'arribada de "Terminator 2" o "Jurassic Park", els efectes especials en 3D van canviar la percepció del cinema d'animació. "Toy Story" va ser la primera pel·lícula feta totalment per ordinador i va ser tot un èxit.


El primer pas per fer una pel·lícula d'animació per ordinador és fer el guió il·lustrat, l'"storyboard". Després s'hi afegeixen veus per fer una pel·lícula en brut. Tot seguit es decideixen els colors i la textura dels personatges i es dissenyen els espais.


El modelatge es fa esculpint la figura com si fos de fang i modelant-la en tres dimensions amb l'ordinador. Per il·luminar les escenes es fa servir llum digital.


La part final del procés consisteix a afegir-hi la banda sonora, els efectes de so, els efectes especials i la veu dels personatges.


La pel·lícula "Final Fantasy" fa servir un estil fotorealista, que genera les imatges amb càlculs matemàtics. En canvi, "El príncep d'Egipte" aplica l'animació en 3D per crear els fons, però els personatges es fan en 2D.


Altres tècniques són la rotoscòpia, que consisteix a filmar actors reals, o la captura de moviments amb sensors o marques sobre el cos dels actors.


L'apartat "Bit@l'aula" està dedicat a explicar com els alumnes de l'IES Manuel Sales i Ferrer, d'Ulldecona, al Montsià, fan servir el blog i el sistema wiki per treballar diverses matèries.

  • Programa Bit@bit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 16min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa