Inici » Bit@bit

TecnologiaXats i comunicació

Codi a embedir Copiar

Xats i comunicació

La missatgeria instantània a través d'internet permet la comunicació en temps real. "Bit@bit" dedica el capítol als secrets i a l'evolució del xat.


Els primers programes es deien "talkers", que vol dir "parladors", i han acabat sent els xats o "xerradors" actuals. Els feien servir acadèmics per compartir idees en comptes de parlar per telèfon. Aquest sistema col·lapsava els servidors perquè cada lletra del missatge s'havia d'enviar per separat.


Aquests primers programes també tenien una altra limitació: només permetien parlar d'un en un. Després es va aconseguir que hi pogués parlar més gent alhora i van sorgir els canals o sales.


Va ser qüestió de temps que aparegués el primer programa de xat: l'IRC. IRC significa Internet Relay Chat i és un lloc de reunió virtual on es troben persones de tot arreu per xerrar.


Els xats van aparèixer a començaments de la dècada del 1990 i van ser tot un èxit. Eren una nova manera de relacionar-se, de lligar, de fer amics, de buscar i trobar coses, de mentir...


L'IRC era un programa que s'havia d'instal·lar a l'ordinador. Només feia servir text, però s'hi van començar a fer servir els signes de puntuació per comunicar estats d'ànim.


Perquè la gent parlés alhora, cadascú s'havia de connectar a un servidor i un ordinador molt més potent feia de pont entre tothom. Per entrar-hi calia triar un "nick" o pseudònim, i la sala del tema de què es volia parlar.


Però el que ha comportat un avenç en la missatgeria instantània han estat programes com el Messenger. El seu funcionament és molt semblant al dels xats, i el fet que vingués incorporat al Windows 95 el va popularitzar molt. Entre altres coses, permet saber qui hi està connectat.


La missatgeria instantània d'avui dia té moltíssimes opcions: descripció del perfil, avatar, imatge en moviment, emoticones gràfiques, comunicació de veu, videoconferència, correu electrònic, enviament de missatges SMS...


D'altra banda, la secció "Bit@l'aula" està dedicada als alumnes de l'Escola Joan Pelegrí, de Barcelona, que expliquen com han respost un "webquest" sobre el delta del Llobregat.

  • Programa Bit@bit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 15min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa