Inici » Bit@bit

TecnologiaL'astronàutica a les nostres vides

Codi a embedir Copiar

L'astronàutica a les nostres vides

Una pila de coses i materials que s'han inventat per facilitar la feina dels astronautes ja formen part de la nostra vida quotidiana. Aquest capítol de "Bit@bit" en mostra un bon grapat, com els sistemes d'amortiment de les sabates esportives, les pilotes de golf, les rodes de les bicis de competició o l'aspiradora de mà.


Gràcies a la NASA, que va fabricar els satèl·lits durant la dècada del 1950, avui es pot mirar la televisió via satèl·lit. Però els satèl·lits també permeten controlar l'estat de les collites de cereals, localitzar aigua potable, prevenir i apagar incendis, controlar els bancs de peixos...


Per facilitar la feina de les missions espacials, també es van inventar la majoria d'electrodomèstics que no cal endollar, com l'aspiradora de mà. Així mateix, hi ha empreses dedicades als cosmètics que fan servir programes de processament d'imatge que la NASA ha utilitzat per analitzar la superfície lunar.


Un altre invent són les ulleres de sol, creades per protegir els ulls dels soldadors que treballaven en la construcció d'astronaus. Els artefactes que es fan servir per jugar també existeixen gràcies a la NASA, com ara les ulleres virtuals i el "joystick" o palanca de control.


Els vestits dels astronautes repel·leixen l'aigua i són lleugers, per això, moltes cúpules d'estadis estan fetes del mateix material.


Altres invents són el detector de fums, el termòmetre d'infrarojos, els sistemes d'amortiment de les sabates esportives, les pilotes de golf, les rodes de les bicis de competició, el làser i un sistema antillamps per als avions.


D'altra banda, la secció "Animabit" descobreix els secrets que el director de cinema Steven Spielberg va fer servir per rodar "La guerra dels mons".


Els videojocs d'aquest capítol són per als amants de la velocitat: Fórmula 1 Champions Edition i Colin McRae.


Finalment, l'apartat "Bit@l'aula" està dedicat al taller de trucs que fan els alumnes del CEIP Can Vidalet, d'Espluges de Llobregat, al Baix Llobregat. Durant la classe d'educació física graven en vídeo accions divertides i després les retoquen a l'ordinador.


  • Programa Bit@bit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 15min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa