Inici » Catalunya des del mar

Ciències socialsDel delta de la Tordera a Sant Andreu de Llavaneres

Codi a embedir Copiar

Del delta de la Tordera a Sant Andreu de Llavaneres

"Catalunya des del mar" recorre, en el sisè dia de navegació, una part del litoral del Maresme, amb viles costaneres de gran atractiu turístic i un interessant patrimoni modernista.


El recorregut comença a la desembocadura del riu Tordera, amb imatges del castell de Palafolls i la platja del Camí de la Pomereda.


De Malgrat de Mar cal destacar l'església de Sant Nicolau i les restes de la Pilona, una plataforma artificial de principis del segle XX que es feia servir com a embarcador del material extret d'unes mines pròximes.


Després de passar davant la platja dels Pins es pot veure sobre un turó l'església de la Mare de Déu de Gràcia. Tot seguit s'arriba a Santa Susanna; Pineda de Mar, amb l'església de Santa Maria, i Calella, la capital turística del Maresme. D'aquesta vila destaca el cementiri que hi ha a la platja, l'església de Santa Maria, les platges Gran i de Garbí i el far de Calella, que presideix des del 1859 la punta de la Torreta.


L'itinerari continua per la platja de la Roca Grossa i la vila marinera de Sant Pol de Mar, formada a l'entorn d'un antic monestir benedictí que s'aixeca al promontori on hi ha l'església de Sant Pau. Les imatges del programa mostren la Platjola; les platges de les Escaletes, dels Pescadors, de Can Villar, del Molí i del Pla; l'església de Sant Jaume, d'estil gòtic tardà, i alguns edificis modernistes.


De Canet de Mar cal esmentar l'església de Sant Pere i un patrimoni modernista important, amb exemples com Ca la Bianga, o Casa Roura, i la Cooperativa La Unió. L'arquitecte Lluís Domènech i Montaner hi va viure i hi va deixar la seva empremta. Canet de Mar també acull el grup Comediants, al centre de creació La Vinya.


L'embarcació del programa passa vora la platja del Cavalló i arriba a Arenys de Mar, amb el port esportiu i pesquer més important d'aquesta part del litoral. De la vila es mostra la Primera Platja; la Riera; l'església de Santa Maria, amb un retaule barroc de Pau Costa; la finca El Paraíso i, sobre el turó de la Pietat, el cementiri d'Arenys, la mítica Sinera en el món literari de Salvador Espriu.


La ruta de navegació continua per la platja de la Picòrdia; la platja de la Musclera; la torre de guaita dels Encantats, del segle XIII, i Caldes d'Estrac, o Caldetes, que amb les seves aigües termals va ser pionera en l'activitat turística de Catalunya. De Caldes d'Estrac cal destacar el passeig dels Anglesos, amb les cases senyorials.


El tram final del trajecte passa per Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres, amb el port Balís i la platja del Fortí, amb un niu de metralladores de la Guerra Civil i amb les restes d'un vapor de cabotatge sota l'aigua que va naufragar l'any 1918. Altres punts d'interès de la vila són l'església de Sant Andreu, d'estil neoclàssic, i la capella de Sant Sebastià.

  • Programa Catalunya des del mar
  • Idioma Català
  • Producció TVC amb la col·laboració d'Àurea Documentary, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa