Inici » Catalunya des del mar

Ciències socialsDe Sant Feliu de Guíxols a Blanes

Codi a embedir Copiar

De Sant Feliu de Guíxols a Blanes

En el cinquè dia de navegació, l'embarcació de "Catalunya des del mar" surt de Sant Feliu de Guíxols i recorre el litoral fins a arribar a Blanes, la darrera població de la Costa Brava.


Al segle XIII, Sant Feliu de Guíxols, el punt de partida del recorregut, va ser el port de la ciutat de Girona, i entre els segles XVIII i XIX es va especialitzar en la construcció de vaixells, amb unes importants drassanes.


Sobre el turó de Guíxols s'aixeca un edifici vuitcentista que estava destinat al salvament de nàufrags. Les imatges del programa també mostren el port pesquer, esportiu i comercial i el nou casino La Constància, d'estil modernista.


Sant Feliu de Guíxols es va formar a redós de l'antic monestir benedictí de Sant Feliu, documentat al segle X, precedit per l'atri preromànic de la Porta Ferrada.


L'itinerari per la costa continua pel port Salvi i per l'ermita de Sant Elm, patró dels pescadors i dels mariners. Des del seu mirador, el poeta i periodista Ferran Agulló va encunyar l'expressió "Costa Brava", i així ho va publicar a "La Veu de Catalunya" l'any 1908.


Més endavant trobem l'embarcador de Mas Pèl, les cales d'Urgell, Joana, dels Canyerets i del Senyor Ramon i la platja de Vallpresona.


Ja al terme de Tossa de Mar, el viatge continua per la cala Salionç, les cales de sa Futadera, Giverola, Pola i Bona.


Tossa de Mar acull una comunitat d'artistes molt important. La silueta de la vila la conformen les muralles medievals amb les set torres. Es tracta d'un conjunt monumental dels segles XII-XIV molt ben conservat.


La ruta continua per les cales d'en Coma, Llevador, de Llorell, Canyelles, Gran i Trons. Tot seguit s'arriba a Lloret de Mar, el primer nucli turístic de la Costa Brava, amb el castell, símbol de la vila, i les cases d'indians del passeig Marítim.


Seguint la costa es passa per la platja de Fenals, els jardins de Santa Clotilde, la platja de la Boadella i la platja de Santa Cristina. Ja dins el terme de Blanes, el recorregut continua per la platja de Treumall, la punta de s'Agulla, la cala de Sant Francesc, el Jardí Botànic Mar i Murtra, la cala de sa Forcanera i el castell de Sant Joan.


Blanes és l'última població de la Costa Brava. La vila té un important port pesquer i esportiu i, a mitjan segle XIX, les seves drassanes havien estat força importants. Dels monuments de Blanes cal destacar l'església de Santa Maria.

  • Programa Catalunya des del mar
  • Idioma Català
  • Producció TVC en col·laboració amb Àurea Documentary, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa