Inici » Catalunya des del mar

Ciències socialsDel cap de Begur a Platja d'Aro

Codi a embedir Copiar

Del cap de Begur a Platja d'Aro

"Catalunya des del mar" recorre, en aquest capítol, una part del litoral de la Costa Brava que va ser escenari de batalles marines i d'incursions de pirates com Barba-rossa.


El quart dia de navegació comença al cap de Begur, una mola enorme i escarpada que ha guiat els navegants des de la més remota antiguitat. Begur és una antiga població fortificada situada al peu d'un castell. A la vila hi ha la casa de Carmen Amaya.


La ruta continua per l'illa Negra, la platja Fonda, els nuclis i les cales de Fornells i Aiguablava, la cala de ses Herbes, amb coves marines, l'illa de la Gavina i la punta del Banc.


Ja dins el terme de Palafrugell passem davant d'Aigua-xellida, la badia de Tamariu, la cala Pedrosa, la cala el Cau, el far de Sant Sebastià, el més alt de Catalunya, i la vila marinera de Llafranc.


Més endavant apareix Calella de Palafrugell, lligada al nom de Josep Pla i a la cantada d'havaneres que hi té lloc cada primer dissabte de juliol. El programa mostra imatges de les voltes de Port Bo, la platja del Canadell, la platja del Golfet i el Jardí Botànic de Cap Roig.


Les aigües de Palamós van ser escenari de batalles navals i de l'atac de pirates i corsaris. Una de les incursions més famosa va ser la de Barba-rossa, el pirata turc que, l'any 1543, s'hi va presentar amb vint galeres i va saquejar la població.


L'embarcació del programa navega al costat de la cala Rocabona, la platja d'en Remendon i les illes Formigues, un grup d'illots granítics de poca altitud i sense vegetació. L'any 1285, aquestes illes van ser l'escenari d'una batalla en què l'almirall Roger de Llúria va derrotar els francesos. El seu fons submarí és de gran riquesa, amb una important colònia de corall.


La navegació continua per la cala dels Corbs, la cala de Castell, la platja de la Fosca, cala Margarida, el port esportiu de Palamós i el far de Palamós. També es mostren imatges de les restes d'un remolcador enfonsat, del port pesquer, el tercer més important de Catalunya, de l'església de Santa Maria del Mar, d'estil gòtic tardà, i de la platja Gran.


Més endavant trobem Sant Antoni de Calonge, la platja de Torre Valentina, amb la torre de guaita del mateix nom, la platja de can Cristus, la platja del Cap Roig i la cala Belladona.


Ja dins el municipi de Platja d'Aro veiem la cala del Pi, un tram del sender de gran recorregut GR 92, que aprofita els antics camins de ronda per recórrer el litoral català, la cala de sa Cova, el Cavall Bernat de la platja Gran de Platja d'Aro i la cala de la Conca.


El tram final del viatge passa pel nucli residencial de S'Agaró, amb luxoses mansions enjardinades, la punta d'en Pau, la badia de Sant Pol, l'Hostal de la Gavina, la platja de Sant Pol, el passeig Marítim, la cala de Noliu i la punta del Molar.  • Programa Catalunya des del mar
  • Idioma Català
  • Producció TVC AMB LA COL·LABORACIó D'ÀUREA DOCUMENTARY, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa