Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRecuperació dels aiguamolls del Baix Ter

Codi a embedir Copiar

Recuperació dels aiguamolls del Baix Ter

L'espai "El medi ambient" segueix, en aquest capítol, el procés de reintroducció de la tortuga d'estany en uns aiguamolls del Baix Empordà.


Escolars de Torroella de Montgrí, l'Estartit i Pals, al Baix Empordà, han participat en l'alliberament de la tortuga d'estany a les basses de Mas Pinell. Aquest espai és un dels que s'han recuperat en el marc d'un projecte Life i representa un nou element d'atracció de la zona.


Investigadors de la Universitat de Girona s'encarreguen de la coordinació del projecte. Les tortugues porten un transmissor que permet fer-ne el seguiment i així saber si s'adapten al nou hàbitat. De fet, eren una espècie habitual en aquesta zona, però la pressió urbanística i la degradació del lloc van reduir-ne molt la població. Ara, aquests terrenys, cedits per propietaris particulars, s'han transformat perquè tinguin les característiques que tenien abans.


Un altre dels espais recuperats és al Ter Vell, a l'antiga desembocadura del riu. Precisament, el nom científic de la tortuga, "Emys orbicularis", i el del riu donen nom al projecte, anomenat Life EmysTer. Però la tortuga d'estany no estarà sola en aquest hàbitat, ja que fins i tot a les basses petites s'hi poden veure alguns amfibis, com ara capgrossos de gripau corredor.


Malauradament, també hi trobarà animals hostils. El més important és la tortuga de la Florida, que membres de l'Escola Taller de les Gavarres intenten eradicar mitjançant captures. Abandonades pels seus propietaris quan es fan massa grosses, es converteixen en un competidor agressiu de la tortuga d'estany.


La pròxima actuació de recuperació es farà a les basses d'en Coll, ja al municipi de Pals. Aquí, els aiguamolls recuperats faran de frontera entre la llacuna i els camps d'arròs del voltant.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa