Inici » Pinzellades d'art

Educació artísticaCiències socialsLes noces de Canà

Codi a embedir Copiar

Les noces de Canà

El programa "Pinzellades d'Art" dedica el capítol a "Les noces de Canà", una obra d'Il Veronese inspirada en una escena bíblica. El quadre es pot veure al Museu del Louvre de París.


Diu la Bíblia que Maria, Jesús i alguns deixebles van ser convidats a un casament a Canà. Durant el banquet, el vi es va acabar i Jesús va demanar als criats que omplissin d'aigua sis gerres ben grosses i les portessin al criat principal. El criat, en tastar-ne el contingut, va adonar-se que l'aigua s'havia convertit en vi. Segons la Bíblia, aquest va ser el primer miracle de Jesús i va fer que els seus deixebles creguessin en ell.


A "Les noces de Canà", Il Veronese no va pintar una escena bíblica, sinó que va aprofitar el miracle del vi per mostrar l'opulència de la ciutat de Venècia al segle XVI, una potència mundial en el comerç i la navegació.


Al quadre hi apareixen uns clergues que sembla que s'han oblidat de l'austeritat. La taula està parada amb luxe, amb plats d'or i plata, copes de vidre finíssim i coberts individuals.


Jesús i Maria ocupen el lloc d'honor que correspondria als nuvis i tenen una actitud seriosa que contrasta amb la resta de la gent, que viu una autèntica festa. Al costat, sant Pere i la resta de deixebles van vestits de pelegrins, com en el temps de Jesús.


Damunt de Jesús té lloc una escena en què els criats tallen el xai que se servirà als convidats, un símbol també del sacrifici de Crist.


"Les bodes de Canà" té unes dimensions colossals, deu metres d'ample i set d'alt. Per pintar-lo, Il Veronese va necessitar la col·laboració del seu taller. Els personatges del quadre van ser pintats amb la cara de persones conegudes, i fins i tot hi apareix representat el mateix pintor.

  • Programa Pinzellades d'art
  • Idioma Català
  • Producció BENECE
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa