Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls boscos d'argània del Marroc

Codi a embedir Copiar

Els boscos d'argània del Marroc

Els boscos d'argània del sud del Marroc constitueixen un hàbitat de gran valor ecològic que ha passat desapercebut per a la comunitat científica durant molts anys. "El medi ambient" parla d'un projecte de conservació dut a terme en aquesta zona.


Un projecte d'estudi dels boscos d'argània del Marroc ha estat el guanyador del premi Oryx 2006. Aquest premi, atorgat per la botiga del mateix nom, té com a objectiu patrocinar projectes de conservació de natura duts a terme per equips de gent jove del nostre país.


L'expedició Oryx ha passat tot el mes d'abril al Marroc i ha resseguit més de dos mil quilòmetres de carreteres i pistes forestals fins a arribar a tots els racons de les arganeries. En la seva major part, aquests boscos estan molt explotats per la ramaderia i la tala directa dels arbres, fins al punt que s'han convertit, en el millor dels casos, en una devesa arbrada que recorda de lluny el paisatge d'Extremadura.


A les zones més castigades, els ramats de cabres han eliminat totalment el sotabosc i l'estrat herbaci, i ara només els queda enfilar-se directament a les argànies i mirar d'esquivar les punxes que protegeixen les fulles diminutes. Amb el temps, els arbres canvien fins i tot de forma per la pressió que fan les cabres sobre les seves branques.


Hi ha, malgrat tot, algunes zones protegides de la pastura que es recuperen a poc a poc, on és més fàcil observar la fauna de la zona. Les guilles, per exemple, utilitzen les soques de les argànies per fer-hi els caus a sota. Als petits murs de pedra hi viuen colònies d'esquirols terrestres, i les tortugues mores encara són relativament abundants a les zones on queda una mica d'herba.


Els censos sistemàtics d'ocells han donat com a resultat la identificació de 144 espècies en el conjunt de l'expedició. Cap notícia, però, de l'astor sargantaner, un dels objectius de l'estudi, que definitivament ja no deu nidificar a la zona.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa