Inici » Pinzellades d'art

Educació artísticaCiències socialsLe déjeuner sur l'herbe

Codi a embedir Copiar

Le déjeuner sur l'herbe

Édouard Manet va escandalitzar la societat de l'època amb "Le déjeuner sur l'herbe", exposat al Museu d'Orsay de París. El programa "Pinzellades d'art" explica les raons del rebuig que va despertar aquest quadre.


L'any 1863, el pintor francès Édouard Manet va presentar "Le déjeuner sur l'herbe" al Saló de París, amb l'esperança de guanyar un medalla. El quadre, però, va acabar sent exposat al Saló dels Rebutjats i va rebre dures crítiques, especialment perquè mostrava una dona nua acompanyada per dos homes vestits.


Amb "Le déjeuner sur l'herbe", Manet va fer una proposta innovadora, avançada al seu temps. Per pintar aquest quadre, es va inspirar en una obra atribuïda a Ticià: "El concert campestre". El problema va sorgir pel fet que Manet s'atrevís a pintar una dona nua enmig d'una escena real i contemporània, ja que fins aleshores la nuesa només era acceptada si l'escenari era mitològic o atemporal.


A "Le déjeuner sur l'herbe" apareix una dona al fons de l'escena que es refresca en un riu. Al mig del quadre, el grup principal està format per la dona nua, que és la model preferida de Manet, Victorine Meurent, i per dos homes, que, en realitat, són el germà del pintor, Eugène, i el seu futur cunyat, l'escultor holandès Ferdinand Leenhoff. D'aquesta escena destaca l'actitud de Victorine, que mira descaradament l'espectador. Al primer pla del quadre, la roba i les restes del menjar componen una mena de natura morta.


Per fer la composició dels tres personatges principals, Manet es va inspirar en el gravat de Rafael "El judici de Paris".


A banda del nu femení, un altre motiu d'escàndol va ser el fet que el grup no es relacioni entre si, és a dir, la incomunicació que es desprèn de l'escena. D'altra banda, la manera amb què Manet va utilitzar el color, sense donar-li matisos, també va ser criticada. Manet, a més, va saltar-se la perspectiva tradicional i ho va pintar tot pla.


  • Programa Pinzellades d'art
  • Idioma Català
  • Producció BENECE
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Història, Educació visual i plàstica, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa