Inici » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsLa consagració de sant Agustí

Codi a embedir Copiar

La consagració de sant Agustí

Del retaule que Jaume Huguet va pintar per a la Confraria dels Blanquers només se'n conserven dues parts, una al Museu Nacional d'Art de Catalunya, i l'altra, al Museu Frederic Marès. "Pinzellades d'art" dedica el capítol a l'escena de la consagració de sant Agustí.


Els blanquers eren els encarregats de tractar la pell. Al segle XV, a Barcelona, aquests artesans estaven agrupats en la Confraria dels Blanquers i, per mostrar el seu prestigi social, van encarregar un gran retaule per a l'església de Sant Agustí Vell. Per pintar-lo, van triar l'artista Jaume Huguet, el pintor català més important de finals del segle XV.


De les escenes que es conserven del retaule, la que té més valor artístic és la consagració de sant Agustí. Sant Agustí, un dels pares de l'Església, va ajudar a establir la doctrina cristiana tal com la coneixem avui dia.


Al centre de l'escena hi ha sant Agustí, assegut, amb dos bisbes que li col·loquen la mitra damunt del cap. D'aquesta manera se simbolitza el seu nomenament com a bisbe. Sant Agustí és l'únic dels personatges de l'escena que mira de cara a l'espectador. A la seva capa hi apareixen les figures d'alguns sants: sant Pere, sant Pau o santa Eulàlia.


Un dels personatges que hi apareix podria ser el mateix Jaume Huguet. Dels altres, cal destacar el clergue que llegeix un llibre i el bisbe que ha cedit la seva mitra a sant Agustí. Es tracta de Valeri d'Hipona, que, segons la llegenda, admirava tant sant Agustí que li va cedir el lloc perquè pogués ser consagrat com a bisbe. Per això se l'anomena sant Agustí d'Hipona.


  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Educació visual i plàstica, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa