Inici » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsLa Verge dels Consellers

Codi a embedir Copiar

La Verge dels Consellers

El Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC, conserva el retaule dels Consellers, o de la Mare de Déu dels Consellers, del pintor valencià Lluís Dalmau. "Pinzellades d'art" analitza els detalls d'aquesta obra d'art del gòtic.


El Consell de Cent era l'organisme que va dirigir la ciutat de Barcelona entre els segles XIII i XVIII. L'any 1443, els cinc membres que el formaven van decidir encarregar un altar i un retaule per a la capella de la Casa de la Ciutat. Del retaule dels Consellers només se n'ha conservat la taula central.


El retaule el va pintar Lluís Dalmau, un valencià format a Flandes que va ser l'introductor del gòtic flamenc a Catalunya. Dalmau va aconseguir una pintura molt realista, amb les cares dels consellers molt reals.


A la dreta de la Mare de Déu hi apareixen el conseller en cap de l'època, Joan Llull, els consellers Francesc Llobet i Joan de Junyent i Santa Eulàlia, patrona de Barcelona.


A l'esquerra hi ha els altres dos consellers, Ramon Savall i Antoni de Vilatorta. Darrere d'ells, amb barba i cabells llargs, hi apareix sant Andreu, patró del consistori, que carrega una creu perquè, segons la tradició, va morir crucificat.


Al centre de l'escena hi ha la Mare de Déu, amb cabells rossos i arrissats, amb el Nen Jesús a la falda. Lluís Dalmau, molt influenciat per la pintura gòtica flamenca, va pintar Maria seguint l'estil de Jan van Eyck.


Per deixar clar que l'acció passava a Barcelona, Dalmau va pintar escuts de la ciutat per tota l'obra: a terra, a les claus de volta o als capitells penjants del temple.


La pintura és plena de símbols cristians. Per exemple, els quatre lleons que sostenen el tron de la Mare de Déu representen el tron de Salomó, rei d'Israel. Els micos que hi apareixen remeten al pecat original d'Adam i Eva. Les sis figures que adornen el tron són profetes i sibil·les, dones que tenien la facultat de predir el futur. I la joia que porta Maria té dotze perles, com les dotze tribus d'Israel i els dotze apòstols.  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Educació visual i plàstica, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa