Inici » Els més vistos » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsMural de Sant Climent de Taüll

Codi a embedir Copiar

Mural de Sant Climent de Taüll

El Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC, acull una de les joies del romànic: la pintura de l'absis de l'església de Sant Climent de Taüll. L'espai "Pinzellades d'art" n'analitza els detalls.


El mural de Sant Climent de Taüll va ser pintat al segle XII. Té una finalitat didàctica, ja que, a l'edat mitjana, l'Església pensava que pintar passatges de la Bíblia a les parets de les esglésies era una bona manera de fer arribar el missatge de Déu als fidels.


Per pintar aquesta obra, l'artista es va inspirar en l'Apocalipsi, un llibre de la Bíblia, que explica que Jesucrist tornarà a la Terra per jutjar els homes i les dones.


Al centre de la pintura hi ha la figura del Crist en majestat, entre les lletres gregues alfa i omega, que simbolitzen l'inici i el final de totes les coses. Jesucrist està envoltat per una màndorla, que significa la resplendor divina. Seu sobre una franja que representa el Cel i reposa els peus sobre una bola que simbolitza la Terra.


Fora de la màndorla hi ha les quatre figures del tetramorf, que simbolitzen els quatre evangelistes. El lleó representa Sant Marc; el brau, Sant Lluc; l'angel, Sant Mateu, i l'àliga, Sant Joan.


A sota, hi ha representada l'Església, amb la Mare de Déu i alguns apòstols. Més avall hi havia la part dedicada a la Terra, però no s'ha conservat.


L'ordre i la geometria són característiques de l'art romànic, i una bona mostra n'és el rostre simètric de Jesucrist.

  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Educació visual i plàstica, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa