Inici » Quèquicom

Educació artísticaTecnologiaNous instruments, nous sons

Codi a embedir Copiar

Nous instruments, nous sons

"Quèquicom" parla, en aquest capítol, de la música electrònica i de la seva capacitat per aconseguir expressivitat.


Els sons s'originen per la vibració d'algun objecte. Comprenent aquest fenomen, els científics poden manipular el so i, fins i tot, generar nous instruments. Així, la música electrònica obre la porta a nous sons i nous instruments.


Els sons es defineixen per tres paràmetres. Un és la freqüència, la quantitat de vibracions per unitat de temps. Un altre és la intensitat, la potència i energia que es dóna al so. El tercer és el timbre, que dóna personalitat a la sonabilitat dels instruments.


El reporter Miquel Piris parla amb Marcos Alonso, del Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra, sobre el processament del so i les seves aplicacions en el camp de la música i el multimèdia. També comprova les diferències entre sons agradables i desagradables, com també el significat de conceptes com "harmònic" i "freqüència".


Un dels primers instruments musicals electrònics va ser el "theremin", inventat l'any 1919, que està considerat un avantpassat dels sintetitzadors actuals. Està format per dues antenes, una per donar intensitat al so i l'altra per donar-li freqüència.


A la part final del programa, el biòleg Cristian Ruiz Altaba explica a la secció "La masia" com l'home ha convertit, al llarg de milers d'anys, animals salvatges en animals domèstics.


També es mostra com la biòloga Puri Garcia, des del Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de València, col·labora amb reconeguts cuiners per explorar les noves possibilitats que ofereix la combinació de ciència i gastronomia.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tecnologia, Educació artística
  • Àrea Música, Tecnologia, Història de la música
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa