Inici » Quèquicom

Ciències socialsCiències naturalsEl Garraf: la catedral del calci

Codi a embedir Copiar

El Garraf: la catedral del calci

El massís de Garraf és un dels llocs del món on es pot seguir millor el cicle del calci. "Quèquicom" dedica el capítol a aquest element, el cinquè més abundant a la Terra.


El calci és un element molt important, ja que forma part dels ossos, les dents, les conquilles, les closques d'ou, les closques de tortuga... No es troba en estat pur a la naturalesa sinó que sempre apareix combinat amb altres elements. Per exemple, sumat al carbó, forma carbur.


El reporter Pere Renom es trasllada fins al massís de Garraf i, juntament amb membres de la Federació Catalana d'Espeleologia, s'endinsa en un avenc, una xemeneia que perfora les muntanyes de pedra calcària. En aquestes cavitats s'hi poden trobar estalactites i estalagmites, que quan s'ajunten formen una columna. Un element característic de l'erosió en els paisatges càrstics són els rasclers, un solcs profunds.


A l'interior de les cèl·lules animals, la concentració dels ions de calci és unes deu mil vegades menor que la de l'aigua de mar. En dosis petites, el calci és fonamental, ja que forma part de l'electroquímica. Tanmateix, en dosis elevades és un verí, ja que té una forta tendència a combinar-se amb el fòsfor per formar fosfat càlcic, com passa en les pedres del ronyó.


Per aquest motiu, l'excés de calci ha de ser constantment expulsat fora de les cèl·lules. Quan els animals eren tous, el calci era expulsat fora dels organismes, però a començaments del període càmbric, ara fa 500 milions d'anys, alguns organismes van començar a controlar aquesta eliminació. Els cúmuls de calci potencialment amenaçadors van esdevenir arquitectura viva. Els esquelets, les closques i les conquilles són una manera de reciclar l'excés de calci en forma de carbonat (Ca2CO3) o fosfat càlcic (Ca2PO4).


L'home ha fet servir tradicionament l'òxid de calci, és a dir, la calç, producte de la combustió del carbonat càlcic de les roques calcàries. L'home també consumeix directament la pedra calcària per a les obres públiques i, triturada, és la base per a la fabricació de ciment, formigó i morter.


D'altra banda, a la secció "La masia", el biòleg Cristian Ruiz Altaba parla del nombre d'ous que ponen les diverses espècies d'aus.


Finalment, el geòleg Màrius Vendrell, que dirigeix el Grup Patrimoni de la Universitat de Barcelona, parla de la reconstrucció de l'església de Santa Maria del Mar.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Química, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa