Inici » Quèquicom

Ciències socialsCiències naturalsAbelles, un negoci a mitges

Codi a embedir Copiar

Abelles, un negoci a mitges

L'home roba el fruit del treball de milers d'abelles per quedar-se'n la mel, però l'apicultor també ha de treballar per elles. "Quèquicom" dedica el programa a aquest negoci a mitges.


El 30 % del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles. Sense aquests insectes, la majoria de vegetals no es podrien reproduir. A més, l'home treu molt profit de la seva feina: els pren la mel, la cera, el pròpolis i la gelea reial; però l'apicultor també treballa per a elles, els regala la casa i les porta on hi ha floració. És un negoci a mitges. Si l'apicultor no fes bé la seva feina, les abelles marxarien del rusc.


La reportera Samantha Vall presencia com l'apicultor Salvador Mallofré obre un rusc fins a trobar-hi la reina, sense la qual el rusc deixaria d'existir. Es veu com pon els ous i com neix una obrera. En un rusc hi pot haver fins a 50.000 abelles, però no totes fan mel: només les més velles.


Al plató, Toni Mestres ensenya un rusc per dins i mostra de quin color veuen les flors les abelles. També parla de les parts del cos de l'abella i del seu sistema de defensa.


El programa també explica per què la mel és tan digestiva i per què s'aconsella prendre-la després de menjar. En realitat, la mel té aquestes propietats perquè és nèctar de flors que ha passat per l'estómac de l'abella, que el regurgita en arribar al rusc. El professor de botànica de la UB Jaume Cambra mostra també com el consumidor pot saber si la mel té la qualitat adequada.


Maria Josep Rosselló, especialista en nutrició i dietètica de la Universitat Ramon Llull, parla de les propietats del pol·len i d'altres vegetals molt rics en proteïnes, com les algues.  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa