Inici » Resultats de cerca » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsRetaule de l'església de Segueró

Codi a embedir Copiar

Retaule de l'església de Segueró

"Pinzellades d'art" analitza, en aquest capítol, dues parts del retaule que Pere Mates va pintar per a l'església de Santa Maria de Segueró, a Beuda. Aquest retaule es conserva al Museu d'Art de Girona.


El Renaixement, el corrent artístic provinent d'Itàlia, va arribar a Catalunya a finals dels segle XV i principis del XVI. Aquest corrent comportava una nova manera de pintar a l'oli per aconseguir la màxima semblança amb la realitat, gràcies a l'aplicació del concepte de la perspectiva i el volum dels cossos.


El pintor Pere Mates, nascut a Sant Feliu de Guíxols a finals del segle XV, va seguir els principis artístics del Renaixement. Una de les seves obres mestres és el retaule que va pintar per a l'església parroquial de Santa Maria de Segueró, al municipi de Beuda, a la Garrotxa.


En l'actualitat es conserven catorze taules de tot el conjunt. Dues de les quals són la del naixement i la de la creació.


A la taula del naixement hi apareixen, en primer terme, les tres figures tradicionals: sant Josep, Maria i el nen. Mates va pintar el patriarca amb un inusual nimbe de vuit puntes. Maria porta una còfia i el nen apareix sobre un cabàs ple de palla. En segon terme hi ha el bou i la mula i les ruïnes d'una edificació de pedra amb columnes, bigues de fusta i sostre de palla. Al fons, dos pastors miren cap a l'àngel que porta el filacteri amb el missatge de pau.


A la taula de la creació es mostra el moment en què Déu expulsa Adam i Eva del paradís per haver comès el pecat original de menjar el fruit prohibit. Déu hi apareix imponent, acompanyat per un grup d'àngels vermells. Du una capa vermella i una corona daurada i sosté una bola de vidre que simbolitza el món. Eva demana perdó, però la cara d'Adam mostra que no hi ha cap esperança de salvació. Mates va pintar aquests personatgs despullats, però amb uns pàmpols que els tapen les vergonyes.


A la taula de la creació, Pere Mates demostra el seu domini de la perspectiva. Al fons de tot hi ha un paisatge marítim de costa que recorda un paratge de la Costa Brava. Mates també hi va pintar amb detall tota mena d'animals: un gat, un conill, un gos, ocells, cignes, una tortuga, una sargantana, una llagosta, un escorpí i un grup de lleons.

  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa