Inici » Resultats de cerca avançada » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaRetaule de Sant Pere de Púbol

Codi a embedir Copiar

Retaule de Sant Pere de Púbol

"Pinzellades d'art" dedica el programa al retaule de "Sant Pere", de l'església de Púbol, pintat per Bernat Martorell. Aquest retaule es troba actualment al Museu d'Art de Girona.


Al segle XV, Bernat de Corbera es va convertir en baró de Púbol. Per això va encarregar un retaule a l'especialista en gòtic internacional Bernat Martorell. El retaule anava destinat a l'altar major de l'església de Púbol, al Baix Empordà.


Al retaule de "Sant Pere", Bernat de Corbera es va fer pintar al carrer central amb la seva dona i el seu fill. Per als carrers laterals, el baró de Púbol va triar diferents moments de la vida de sant Pere.


La primera escena mostra la vocació de sant Pere, és a dir, el moment en què, seguint les ordres de Jesús, Pere intenta caminar per l'aigua.


Una altra escena simbolitza el moment en què Jesús converteix Pere en el seu successor, amb l'entrega de la clau del Cel i de la Terra.


Els carrers laterals del retaule també presenten Pere a la cort de l'emperador Neró, a Roma, el seu judici presidit per Neró, la seva fugida i l'encontre amb Jesús i el moment en què és sacrificat a la creu cap per avall, ja que Pere no es considerava digne de morir en la mateixa posició que Jesús.


El carrer central del retaule està coronat amb el tradicional calvari i a l'escena principal hi ha representat sant Pere, assegut en una càtedra monumental, amb el rostre pintat de manera realista i una postura rígida. Sant Pere porta la tiara i la capa vermella. Amb la mà dreta beneeix i amb l'esquerra aguanta la clau que li dóna el poder al Cel i a la Terra.  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Educació artística
  • Àrea Història de l'art, Educació visual i plàstica
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa