Inici » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsConjunt dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró

Codi a embedir Copiar

Conjunt dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró

El programa "Pinzellades d'art" dedica el capítol al conjunt dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró, del pintor barroc Antoni Viladomat.


A mitjan segle XVIII, Mataró era una de les ciutats més importants de Catalunya i, a més de rica, era una ciutat molt religiosa. Els servites i els franciscans, es van unir per aixecar la capella dels Dolors a la basílica de Santa Maria. L'encarregat de pintar-la va ser el barceloní Antoni Viladomat, un dels pintors més importants del barroc català.


Els franciscans van decidir que els quadres de les parets estiguessin dedicats al viacrucis, dividit en estacions en què s'explica el que li va passar a Jesús camí del mont Calvari.


A la tercera estació es mostra la primera caiguda de Jesús. Amb el cos ple de ferides després d'haver estat torturat, els soldats encara li donen més cops amb una actitud brutal.


A la quarta estació, Maria, que segueix el seu fill enmig de la multitud, es troba cara a cara amb Jesús. Viladomat va pintar aquest intercanvi de mirades amb un gran dramatisme.


Antoni Viladomat fa servir en aquestes pintures trets característics del barroc, com l'ús del color o de la tècnica de la perspectiva aèria, que fa possible percebre la profunditat entre els diferents plans de l'obra. A més, el barroc admira el dramatisme i la teatralitat, i Viladomat pinta Jesús amb molt de realisme, per fer-lo més pròxim a l'espectador.

  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 7min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa