Inici » Pinzellades d'art. Pintura catalana

Educació artísticaCiències socialsEl calvari

Codi a embedir Copiar

El calvari

Josep Maria Sert va haver de pintar dues vegades els murals de la catedral de Sant Pere de Vic, ja que van quedar destruïts durant la Guerra Civil. "Pinzellades d'art" analitza els detalls del mural que representa l'escena del calvari.


Els murals de la catedral de Vic són l'obra mestra del pintor Josep Maria Sert, però no estan pintats sobre la paret sinó sobre tela. La decoració de la catedral consta de vint-i-dos panells enormes pintats amb poquíssims colors, vermells, negres i sèpies, sobre un fons de color d'or.


La catedral de Vic es va cremar durant la Guerra Civil Espanyola i Sert va haver de tornar a fer les pintures. La primera versió, la d'abans de la guerra, era alegre, però la segona és molt trista.


L'escena del calvari és la més gran, la més important i la més dramàtica. El mont Calvari és el lloc on Jesús va ser crucificat, però Sert no va pintar cap muntanya, sinó un pati

amb un patíbul al mig.


Hi va representar una massa d'homes amb cossos musculosos en estat de tensió i els va pintar com si fossin escultures.


Sert va repartir els homes en grups. Un grup era l'encarregat de col·locar les tres creus, i els membres d'un altre grup, format per soldats romans, es juguen als daus la roba dels condemnats a mort.


A l'altra banda del patíbul, un grup puja un paralític esperant que Jesús faci un últim miracle. Damunt el patíbul, Maria ha caigut desmaiada en braços de l'apòstol Joan, i Maria Magdalena plora destrossada.


Jesús és dalt de la creu, enmig d'un format de piràmide. L'acompanyen, també a la creu, el lladre bo i el lladre dolent.  • Programa Pinzellades d'art. Pintura catalana
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Benecé
  • Any de producció 2007
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa