Inici » De la terra

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaTecnologiaCiències naturalsCava

Codi a embedir Copiar

Cava

El programa "De la terra" dedica el capítol a l'elaboració del cava, una beguda que té Distintiu d'Origen.


El país del cava es concentra als voltants de Sant Sadurní d'Anoia, a l'Alt Penedès, ciutat que, des del 1872, està considerada la capital mundial del cava. El Consell Regulador del Cava regeix una de les denominacions d'origen més estrictament controlades pel que fa al procés d'elaboració, des del cultiu del raïm fins al celler.


Per fer cava es fan servir, sobretot, tres varietats de raïm: xarel·lo, macabeu i parellada. Es tracta de raïm amb una graduació alcohòlica moderada, d'entre nou i deu graus.


Després de la verema, que comença a finals d'agost, el raïm es descarrega i es premsa. El most que en surt es filtra i es carrega per separat, segons la varietat de raïm, en uns dipòsits on es fa la primera fermentació.


En Josep, enòleg, explica com es fa el cupatge, és a dir, la barreja de vins base. Després del cupatge es procedeix a la segona fermentació. Les ampolles es deixen a les caves un mínim de nou mesos.


Un altre enòleg, en Joan Josep, remarca que la temperatura de les caves no ha de fluctuar. En aquesta fase, l'ampolla s'ha d'anar girant fins que tots els sediments quedin dispositats al coll. Després es procedeix al desgorjament de l'ampolla, és a dir, es destapa l'ampolla per treure'n els sediments. Tot seguit s'hi afegeix el sucre. Depenent de la seva quantitat, el cava serà brut, sec, semi-sec o dolç. El cava brut nature, però, no té cap addició de sucre.


Les etiquetes de les ampolles de cava són objecte de col·leccionisme. El reportatge mostra un grup de col·leccionistes que es troben per intercanviar-ne.


A Sant Sadurní d'Anoia, el cava també és el protagonista de la xocolateria Simon Coll, que és tota una institució. Una de les seves especialitats són els taps de xocolata amb cava.

  • Programa De la terra
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2003
  • Durada: 10min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Coneixement del medi: natural, Llengua catalana i literatura, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

  • Què és una àncora?

    Què és una àncora?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és una rasa?

    Què és una rasa?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Poma de Girona

    Poma de Girona

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • El vocabulari de les feines de pagès

    El vocabulari de les feines de pagès

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • El paper

    El paper

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO
  • Què és l'aram?

    Què és l'aram?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT

Programació educativa