Inici » De la terra

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaAnxova de l'Escala

Codi a embedir Copiar

Anxova de l'Escala

El nom de l'Escala, a l'Alt Empordà, va lligat a l'anxova. El programa "De la terra" parla sobre aquest producte, que té el distintiu de Qualitat.


Al vespre, les teranyines que pesquen l'anxova surten al mar des de l'Escala. En Josep Lluís fa disset anys que surt a pescar l'anxova. Abans, la intuïció guiava els pescadors, però ara la seva feina és més fàcil gràcies a la tecnologia del radar. L'estiu és la millor època per pescar anxoves.


Un cop els pescadors han trobat un banc d'anxoves, els llums de la teranyina atreuen l'atenció dels peixos. Quan s'hi acosten, és el moment de calar les xarxes, que es recullen al cap d'una estona. Un cop les xarxes són plenes, els pescadors fan servir un salabret per afagar els peixos. De tornada cap al port, es tria el peix i es prepara per dur-lo a la subhasta.


Per tenir la denominació de Qualitat, les anxoves han de fer entre tretze i setze centímetres i s'han de salar seguint la normativa.


Quan l'anxova fresca arriba a les fàbriques de salaó, cal separar el cap i les vísceres del peix. Després, les anxoves passen entre cinc i sis mesos curant-se amb sal i brou. Les anxoves s'envasen de dues maneres: senceres en salmorra o a filets en oli d'oliva.


Les fàbriques d'anxova de l'Escala treballen igual que fa molts anys. La història dels salaons es remunta a fa 2.500 anys, quan els grecs van fundar Empúries. La Lourdes, arxivera, mostra l'antiga factoria de salaó de les ruïnes d'Empúries i explica com se salaven els peixos.


El setze de juliol, l'Escala celebra les festes del Carme, patrona dels pescadors. Es transporta la Mare de Déu en barca i es fa una processó per demanar bona pesca. La Maria Teresa Pellicer surt a cantar a la Mare de Déu amb altres veïns.


Al restaurant "La taverna de l'anxova", en Jaume prepara anxoves amb coca i tomàquet i, fins i tot, n'aprofita les espines per arrebossar-les.


  • Programa De la terra
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2003
  • Durada: 10min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Llengua catalana i literatura, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

  • Arròs del Delta

    Arròs del Delta

    Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Avellana de Reus

    Avellana de Reus

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Calçot de Valls

    Calçot de Valls

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Cava

    Cava

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Clementines de les terres de l'Ebre

    Clementines de les terres de l'Ebre

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT

Audiovisuals relacionats

Programació educativa