Inici » De la terra

TutoriaCiències socialsTecnologiaFormatges artesans

Codi a embedir Copiar

Formatges artesans

El programa "De la terra" dedica el capítol als formatges artesans de Catalunya, com ara el mató, el de pell florida, el blau o el tupí.


Des de fa segles, els pagesos pugen a Montserrat a vendre aliments artesans, uns productes elaborats a mà amb el millor que dóna la terra que disposen de garantia de qualitat.


Un d'aquests productes és el formatge: fresc, tendre, madurat, amb oli, de tupí, blau, mató... Precisament, el mató és el més arrelat a Montserrat. Per tradició, només poden muntar una parada davant el monestir els fills de les poblacions veïnes de Marganell i Sant Cristòfol.


A Bar, a la serra del Cadí, en Francesc elabora formatges de pell florida i de tupí, típics del Pirineu. Per fer el formatge de pell florida afegeix quall a la llet, escorre la pasta i la deixa madurar. Durant el temps de maduració hi creix un fong natural que li dóna el gust característic. Pel que fa al formatge de tupí, rep aquest nom perquè es fa en una tupina, on es deixa fermentar la massa amb trossos de formatge de pell florida.


A la formatgeria del Molí de Llavina, prop de Centelles, en Josep Llavina fa formatge blau. Aquest formatge es fa afegint un cultiu de fong natural a la llet de vaca acabada de munyir i deixant-ho madurar durant dos o tres mesos. D'altra banda, en aquesta masia encara es fa el pa com abans, molent el gra en un molí hidràulic.


Al restaurant Jean Luc Figueras, a Barcelona, el formatge és un dels referents de la cuina. S'incorpora com a primer plat en amanides i en fondues, i també a les postres.


  • Programa De la terra
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2003
  • Durada: 10min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

  • Anxova de l'Escala

    Anxova de l'Escala

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Arròs del Delta

    Arròs del Delta

    Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Avellana de Reus

    Avellana de Reus

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Calçot de Valls

    Calçot de Valls

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Cava

    Cava

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT

Audiovisuals relacionats

  • Què és una bastida?

    Què és una bastida?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és l'aram?

    Què és l'aram?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és una tavella?

    Què és una tavella?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és una àncora?

    Què és una àncora?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Panellets

    Panellets

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Vedella dels Pirineus

    Vedella dels Pirineus

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT

Programació educativa