Inici » De la terra

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaTecnologiaFormatge i mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Codi a embedir Copiar

Formatge i mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

El programa "De la terra" dedica el capítol al formatge i la mantega produïts per la Cooperativa Cadí, que tenen el distintiu de Denominació d'Origen Protegida.


Als peus del Cadí, les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya coformen una important zona productora de llet. La qualitat del formatge i la mantega que es produeixen amb aquesta llet està reconeguda amb la Denominació d'Origen Protegida.


Les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya van començar a dedicar-se a la cria de bestiar boví i a la producció lletera a principis del segle XX, quan la fil·loxera va malmetre totes les vinyes. Els pagesos es van unir i, l'any 1915, van fundar la Cooperativa Cadí, que s'ha convertit en un puntal per a l'economia de la zona.


En Mingo és un ramader que treballa per a la Cooperativa Cadí. Dos cops al dia ha de munyir les vaques frisones de la seva explotació, una raça molt evolucionada que produeix una gran quantitat de llet i de molta qualitat, és a dir, amb greix i proteïna. Després de munyir-les, els ha de netejar les mamelles amb una solució de iode per assegurar-ne la higiene.


Els tècnics de la Cooperativa Cadí comproven periòdicament la qualitat de la llet. L'Antoni, un dels tècnics, comenta els resultats de les anàlisis de llet i assessora els ramaders.


En Joan recull cada dia la llet amb un camió cisterna de la cooperativa. Abans de carregar-la, però, s'assegura que la llet estigui en condicions. Després de descarregar-la a les instal·lacions de la Seu d'Urgell, el camió cisterna s'ha de netejar amb cura per dins i per fora.


Cada dia s'hi descarreguen uns 250.000 litres de llet, 1.000 vegades més que quan es va fundar la cooperativa, l'any 1915.


Un cop la llet arriba a la cooperativa, comença el procés d'elaboració del formatge i de la mantega. Pel que fa al formatge Urgèlia, aquest procés comença amb la pasteurització de la llet i continua amb la introducció d'un ferment perquè qualli, l'emmollatment i el premsat. Per fer la mantega cal separar la nata de la llet, deixar que maduri unes hores, batre i amassar.


Cada any, la Cooperativa Cadí produeix 170 tones de formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya i 500 tones de mantega. El 80 % del formatge amb Denominació d'Origen s'exporta a França.

  • Programa De la terra
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2003
  • Durada: 10min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

  • Anxova de l'Escala

    Anxova de l'Escala

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Arròs del Delta

    Arròs del Delta

    Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Avellana de Reus

    Avellana de Reus

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Calçot de Valls

    Calçot de Valls

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Cava

    Cava

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT

Audiovisuals relacionats

  • Què és una tavella?

    Què és una tavella?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és una àncora?

    Què és una àncora?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Producció integrada

    Producció integrada

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Què és un alcavot?

    Què és un alcavot?

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Panellets

    Panellets

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Productes carnis

    Productes carnis

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT

Programació educativa