Inici » De la terra

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaTecnologiaOli de les Garrigues

Codi a embedir Copiar

Oli de les Garrigues

L'oli d'oliva de les Garrigues té Denominació d'Origen Protegida. El programa "De la terra" parla de la seva elaboració i de les qualitats que el fan excepcional.


Aquest oli es produeix des de temps immemorial a les comarques de les Garrigues, el Segrià i l'Urgell. L'oli amb la Denominació d'Origen Les Garrigues té una baixa acidesa i s'ha de fer, com a mínim, amb un 90 % d'olives arbequines.


A Maials, en David, pagès i músic, explica que a la regió les olives arbequines creixen molt bé i comenta com se'n desenvolupa el conreu i la collita. També interpreta un cançó dedicada a l'oliva arbequina.


Els pagesos de la zona acostumaven a construir cabanes de volta de pedra seca, convertides ara en patrimoni arquitectònic. En Fèlix, picapedrer, ensenya una d'aquestes cabanes on es guardaven les eines per treballar la terra i els animals i on alguns pagesos, fins i tot, hi vivien. També explica el secret de la seva construcció.


A les Borges Blanques hi ha el Parc Temàtic de l'Oli, una instal·lació que pretén ajudar a promocionar l'oli d'oliva. A l'exterior hi ha una premsa de catorze metres de llarg i una olivera de 2.200 anys d'antiguitat. En Jordi, historiador, parla de la importància del fet que, l'any 1762, el duc de Medinaceli hi introduís l'oliva arbequina.


A Arbeca, la família Beget es dedica a la farmàcia des del segle XVII. A la seva farmàcia, expliquen que les fregues a base d'oli ja es feien en temps del romans i que molts medicaments també tenen com a base l'oli d'oliva.


L'Albert, un pagès dedicat a l'oliva, comenta com es recullen les olives mecànicament. Ell ha optat per fer servir màquines vibradores en comptes del tradicional sistema del pentinat.


La Rosa controla el procés de producció de l'oli a la Cooperativa de Juncosa: rentat, amassat, centrifugació, decantament i filtratge.


Finalment, en Jaume, cuiner d'un restaurant de les Borges Blanques, fa cargols a la llauna amb oli d'oliva.

  • Programa De la terra
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2003
  • Durada: 10min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

  • Anxova de l'Escala

    Anxova de l'Escala

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Arròs del Delta

    Arròs del Delta

    Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Avellana de Reus

    Avellana de Reus

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Calçot de Valls

    Calçot de Valls

    Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT
  • Cava

    Cava

    Llengües i literatura, Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials | EP, ESO, BT

Audiovisuals relacionats

Programació educativa