Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEstalvi energètic a Venècia

Codi a embedir Copiar

Estalvi energètic a Venècia

La ciutat italiana de Venècia vol anar més enllà del que exigeix el protocol de Kyoto per reduir les emissions de diòxid de carboni. L'espai "El medi ambient" explica les mesures que s'hi han pres.


Stefano Schio fa a peu l'última part del trajecte fins a la feina, a l'Ajuntament de Venècia. Abans, com cada dia, ha agafat el cotxe, però ha aprofitat un aparcament creat recentment per l'Ajuntament per deixar-lo i agafar l'autobús. Stefano i molts altres ciutadans venecians estan conscienciats de la necessitat d'estalviar energia i reduir les emissions que contribueixen al canvi climàtic.


A la ciutat italiana, els efectes ja es noten, especialment en forma d'inundacions freqüents provocades per les marees. Potser per això, el consistori venecià vol anar més enllà del que assenyalen el protocol de Kyoto i els acords europeus. Vol rebaixar la quantitat de diòxid de carboni en un 20 %.


Per assolir-ho, ha dissenyat un pla que es desenvolupa des del 2003 amb vuitanta projectes específics. Un és aprofitar una part dels residus i convertir-los en un combustible en forma de grànuls que s'utilitza en una central energètica. Alguns edificis públics estalvien emissions gràcies a les plaques solars instal·lades al terrat. El consum dels semàfors s'ha reduït gràcies a la utilització de díodes LED. I a l'ajuntament s'uneixen tradició i tecnologia moderna: els elegants llums de Murano porten bombetes de baix consum.


Però, a Venècia, la contaminació pel trànsit té un altre component: les embarcacions que naveguen pels canals i entre les illes. A la ciutat hi ha 20.000 embarcacions privades que tenen motors de benzina. L'Ajuntament vol que, en quatre anys, almenys un 20 % s'hagin reconvertit per utilitzar combustibles menys contaminants, com l'anomenat LPG, una barreja de propà i butà.


Per dur a terme aquests canvis, l'Ajuntament ha fet campanyes d'informació. Els ciutadans han vist que, a més de lluitar contra el canvi climàtic, en poden obtenir un benefici econòmic.


La Comissió Europea també ha iniciat una campanya per aconseguir que tots els ciutadans del continent duguin a terme petits canvis que permeten reduir la contaminació. Uns canvis que, els venecians, per les seves condicions particulars, tenen un interès especial que es tirin endavant.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa