Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa gestió de la llacuna de Càlic

Codi a embedir Copiar

La gestió de la llacuna de Càlic

L'espai "El medi ambient" dedica el capítol al problema de la pesca en un estany de l'Alguer, a l'illa de Sardenya.


En Joan pesca a l'estany de Càlic des que tenia sis anys. L'estany té prop de cent hectàrees de làmina d'aigua. El riu Barca n'aporta el 80 per cent. Prop de l'aeroport de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, l'estany també rep aigua dels canals de reg d'unes quaranta mil hectàrees de conreus que l'envolten i de les seves filtracions. Així, és una aigua amb molts nutrients, cosa que hi facilita el creixement de mol·luscos, sobretot, d'escopinyes i cloïsses, i també de crustacis.


Però així com anys enrere la llacuna donava feina a més de vint persones, ara només en queden cinc, que han hagut de demanar permís per sortir a la mar i poder guanyar prou per viure.


La construcció d'un port nàutic a la boca de la llacuna, a més de contaminar les aigües, altera el dipòsit de sediments, de manera que tanquen el desguàs de l'aigua al mar. Així que cal dragar la zona sovint per permetre el pas de l'aigua i que les avingudes no inundin camps de conreu pròxims.


Diverses universitats han fet estudis sobre la viabilitat de la pesca a Càlic. La cooperativa de pescadors té un pla de desenvolupament d'aqüicultura de diverses espècies. Es tracta d'obrir unes comportes a la primavera perquè entri la fauna a la llacuna en època de reproducció, tancar-les després i engreixar i extreure les espècies comercials gradualment. Però l'autorització per tancar les comportes no arriba mai.


La llacuna és una reserva natural regional. Els pescadors tenen els drets d'explotar les activitats turístiques de la zona, però tampoc no reben les autoritzacions per fer-ho, tot i que paguen dotze mil euros anuals per la concessió.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa