Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEl pi negre i la biodiversitat

Codi a embedir Copiar

El pi negre i la biodiversitat

Un equip del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració dels enginyers de comarca del Departament de Medi Ambient i el parc de l'Alt Pirineu, està estudiant la relació entre la gestió dels boscos de pi negre i la biodiversitat. "El medi ambient" explica en què consisteix aquest estudi.


A la muntanya d'Arànser, a la Cerdanya, els investigadors es divideixen en dos grups. L'estudi es basa en els ocells, i el primer grup busca un lloc per identificar, a través del cant, el nombre d'espècies i el nombre d'individus de cadascuna. Per fer l'estudi s'han triat els ocells, perquè són bons bioindicadors de les estructures de bosc.


També compten el nombre de cavitats on els ocells nien. Els arbres grans i vells, els secs o els morts són els que tenen més cavitats naturals i els que ofereixen més facilitats perquè les diferents espècies de picots hi facin forats, que també aprofiten, després, altres espècies.


L'altre grup estudia l'hàbitat. En un espai concret del mateix bosc compten el nombre d'arbres, en mesuren el diàmetre i n'observen l'estat vital. També mesuren el volum de fusta morta i la regeneració de pins petits. En aquest estudi, que inclou el Ripollès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà, es relacionarà el nombre i les espècies d'ocells d'una zona amb la gestió que s'hi fa, que condiciona el nombre i les espècies d'arbres que hi ha.


L'estudi s'ha fet en zones molt variades. S'ha treballat en boscos seminaturals que no s'han tocat des de fa almenys cinquanta anys. Altres zones presenten els anomenats bosquets, petites zones aclarides on podran créixer nous arbres.


També hi ha zones on s'han fet tallades disseminatòries, és a dir, s'hi han obert espais més grans perquè hi prosperin arbres joves, i altres amb tallades molt més intenses, on només es deixen alguns exemplars grans perquè donin llavors. Aquest estudi, que forma part d'un projecte Interreg en col·laboració amb França, permetrà oferir recomanacions sobre el millor tipus de gestió per preservar o augmentar la biodiversitat que presenten aquests boscos.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa