El Parc Natural de la Mata-Torrevella
Les llacunes de la Mata-Torrevella són a la comarca del Baix Segura, dins els termes municipals de Guardamar, Torrevella, los Montesinos i Rojals. L'espai "El medi ambient" dedica el capítol a la riquesa d'aquest espai natural.
Aquestes llacunes constitueixen, juntament amb el Fondo i les salines de Santa Pola, un triangle de zones humides de rellevància internacional situat al sud d'Alacant, declarat d'importància internacional des de l'any 1989 pel Conveni Ramsar i inclòs dins les zones ZEPA, zones d'especial protecció per a les aus.
El parc natural té una superfície de tres mil set-centes hectàrees, gairebé dues terceres parts de les quals són làmines d'aigua explotades per l'activitat salinera. La llacuna de la Mata, més petita, actua com a dipòsit escalfador i la llacuna de Torrevella, de mil quatre-centes hectàrees d'extensió, és utilitzada com un cristal·litzador gegant que aplega al seu voltant una gran quantitat de fauna.
Com passa al delta de l'Ebre, l'alt nivell de salinitat de les llacunes, que els dóna el característic to rosat, és un caldo de cultiu excel·lent per a microcrustacis com ara l'"Artemia salina", que constitueixen una part important de l'alimentació dels flamencs. A la llacuna de la Mata hi ha concentracions de fins a dos mil exemplars d'aquests ocells majestuosos, que es passen el dia amb el bec en remull i filtren a poc a poc les aigües salabroses de les salines per alimentar-se dels invertebrats que hi viuen. Els xatracs, els corriols camanegres, els becs d'alena, els camallargues i els ànecs blancs són una petita mostra dels ocells nidificants del parc.
Les salines, curiosament, també atreuen altres espècies interessants. La més valuosa de totes les que viuen al parc és, amb diferència, la gavina corsa, una espècie amenaçada mundialment que es beneficia d'un projecte LIFE cofinançat per la Unió Europea i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Aquesta temporada, justament, la campanya d'anellament ha donat resultats esperançadors: en només un matí de feina, els anelladors han capturat i anellat un centenar de polls, fet que certifica la consolidació de la colònia de cara al futur.
No gaire lluny de les colònies de cria, el centre d'informació del parc permet als visitants veure en directe els ocells a través d'una càmera comandada a distància per l'interessat. En aquest cas, la càmera està enfocada cap a la colònia de gavines capblanques, una altra de les espècies protegides que aprofiten per criar en la seguretat del parc natural.
- Programa El medi ambient
- Idioma Català
- Producció TVC
- Any de producció 2006
- Durada: 3min.
- Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
- Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
-
Nivell
- Web Programa