Inici » Història de Catalunya

TutoriaCiències socialsOliba, pare de la pàtria

Codi a embedir Copiar

Oliba, pare de la pàtria

En aquest capítol, la sèrie de dibuixos animats "Història de Catalunya" repassa, de la mà d'en Dragui, la vida i l'obra de l'abat Oliba.


Oliba va néixer a la Cerdanya l'any 971, del llinatge de Guifré el Pelós i Borrell II. Era el tercer fill del comte de Besalú, Oliba II (de sobrenom "Cabreta"), i de la comtessa Ermengarda.


El seu oncle, bisbe de Girona, el va educar. Aleshores, els estudis es deien trívium i quadrívium. El primer comprenia gramàtica, retòrica i dialèctica. El segon, aritmètica, geometria, astronomia i música. En total, set matèries. Potser, per això, d'algú que sap moltes coses se'n diu un "setciències".


L'any 1000, els predicadors havien profetitzat que el món s'acabava, però la vida va continuar com abans.


En aquella època, el treball manual era rebutjat per la gent noble, però als monestirs era ben valorat. Els monjos treballaven de sol a sol, tant amb les mans com amb la intel·ligència. Feien de fusters, escultors, orfebres... per poder-se mantenir. La comunitat religiosa era una organització perfecta sota la regla de sant Benet i l'autoritat de l'abat.


A l'"scriptorium", els monjos copiaven els llibres que contenien el llegat cultural dels antics i ho feien en llatí, la llengua considerada comuna arreu d'Europa. Els il·luminadors dibuixaven amb tintes de colors miniatures precioses per il·lustrar aquests llibres.


Gràcies als monestirs es van estendre els coneixements de geometria, astronomia, l'astrolabi, la numeració aràbiga i, segurament també, el número zero.


Catalunya es trobava en una cruïlla, entre l'avançat món àrab i el món europeu cristià. Es va convertir, així, en un gresol de cultures i els monestirs hi van tenir un paper molt important.


Oliba va arribar a ser abat dels monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Miquel de Cuixà. La seva tasca va ser destacada, ja que va impulsar aquests monestirs i d'altres com a fogars de la cultura i de les arts i grans centres de religió. Va fundar el monestir de Sant Martí del Canigó i va estendre l'art romànic.


Així mateix, l'abat Oliba va iniciar la construcció de moltes catedrals, esglésies i monestirs, com el de Montserrat, que amb el pas dels anys ha adquirit un valor llegendari.


Oliba va morir l'any 1046, a Cuixà. Probablement, era a Cuixà on hi havia una parla fronterera entre el català i l'occità. El primer document que se'n conserva és "La cançó de Santa Fe", datada quinze anys després de la mort de l'abat Oliba.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa