Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsEntre dos focs

Codi a embedir Copiar

Entre dos focs

En aquest capítol del programa "Història de Catalunya", en Dragui parla de les aportacions dels fenicis i de les guerres Púniques entre romans i cartaginesos.


Abans que els grecs arribessin a la badia de Roses, els fenicis ja havien fundat colònies a les costes d'Àfrica. Cartago n'era la més important.


Els fenicis van inventar l'alfabet, van ser els primers a fer servir la moneda per a l'intercanvi comercial, treballaven el vidre i feien servir tints per a la roba.


Els cartaginesos protegien els seus mercats, però Roma creixia. Els dos pobles es van enfrontar a Sicília l'any 264 abans de Crist. Aquesta va ser la primera guerra Púnica. La van guanyar els romans, que es van annexionar Sicília i Sardenya.


A Hispània, un nom d'origen fenici que vol dir terra de conills, els cartaginesos hi van construir Cartago Nova, el que ara coneixem com Cartagena.


La segona guerra Púnica va començar quan els cartaginesos van atacar Sagunt, aliada de Roma. Tot seguit, un gran exèrcit comandat per Anníbal va començar la marxa cap a Roma. Van travessar els Pirineus i van topar amb els romans en diferents llocs. Ja a Itàlia, els cartaginesos van guanyar algunes batalles i Anníbal va continuar la seva marxa cap a Roma.


Mentrestant, els romans, a les ordres del general Escipió, navegaven cap a Empúries amb la intenció d'atacar els cartaginesos per darrere i tallar-los la línia de subministrament.


Els grecs van rebre amicalment els seus aliats romans. En canvi, a la part d'Ilerda, l'actual Lleida, informats de l'arribada dels romans, Indíbil i Mandoni, amics i aliats dels cartaginesos, van preparar les seves tropes per combatre'ls.


La batalla de l'Ebre la va guanyar Escipió i les tropes d'Anníbal es van quedar aïllades prop de Roma. Els romans van expulsar els cartaginesos d'Hispània l'any 206 abans de Crist.


Vençuts els cartaginesos, els pobles ibèrics es van veure obligats a sotmetre's a Roma.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 15min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa