Inici » Resultats de cerca avançada » Història de Catalunya

Ciències socialsLa nit dels temps

Codi a embedir Copiar

La nit dels temps

En aquest capítol, en Dragui, el protagonista del programa "Història de Catalunya", fa un recorregut per la vida dels primers habitants del que més endavant seria Catalunya, des del paleolític a l'edat dels metalls, passant pel neolític.


Fa més d'un milió d'anys, l'indret que ara anomenem Catalunya era ple d'arbredes frondoses i amb alguns volcans actius, com els de la Garrotxa.


Fa mig milió d'anys, van poblar Catalunya els primers homes i dones. Eren molt porucs, especialment pel que fa al foc, fins que van aprendre a dominar-lo i a fer-lo servir.


Cent mil anys abans de Crist, la gent que habitava aquestes terres s'asseia al voltant del foc. Era el paleolític: l'edat de la pedra tallada. Aleshores, el foc era un element desitjat per tothom i mantenir-lo viu era essencial.


De l'època de l'home de Neandertal es conserva una mandíbula al Museu de Banyoles. És un dels testimonis més antics de la presència humana a Catalunya.


En aquesta època, els homes tallaven la pedra, feien destrals i puntes de fletxa i també eren recol·lectors i caçadors. Les tribus vivien en tendes fetes de pell i branques de bruc.


Aquells homes pintaven sobre les roques les seves gestes i encara avui se'n conserven algunes pintures.


Quatre mil anys després que sorgís a Mesopotàmia, la cultura del neolític va arribar a les terres que més endavant serien Catalunya. Era la cultura de la pedra polida.


Els homes ja dominaven el foc. Cremaven boscos per poder tenir terres de conreu i hi escampaven la cendra com a adob. S'havia descobert l'agricultura.


També es molia el gra per fer-ne farina, es cuinava amb olles de terrissa damunt del foc, es teixia amb telers molt senzills i es domesticaven alguns animals.


A Orient hi començava una nova civilització, la dels metalls. Amb els metalls es van millorar les eines de tota mena i també les armes es van fer més efectives. Qui tenia el metall, tenia el poder.


En aquesta època es feien monuments megalítics amb grans pedres, com ara els dòlmens.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa