Inici » Resultats de cerca avançada » La Setmana de TV3

TutoriaCiències naturalsCanvi

Codi a embedir Copiar

Canvi

Amb motiu de "La Setmana de TV3" sobre el canvi climàtic, el documental "Canvi", presentat per Tomàs Molina, pretén mostrar quines són les causes del canvi climàtic, quins efectes tindrà en un futur a Catalunya i què es pot fer per atenuar-ne els efectes.


Encara que tots els governs del món es posessin d'acord i es dediquessin a prendre mesures dràstiques per fer disminuir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, el canvi climàtic seria inevitable.


L'augment de la temperatura està directament relacionat amb l'increment de les concentracions de diòxid de carboni i altres gasos d'efecte d'hivernacle, com el metà o l'òxid nitrós.


Enric Llebot, catedràtic de Física i coordinador de l'informe "El canvi climàtic a Catalunya", explica que les emissions de CO2 tenen un origen antròpic, és a dir, són produïdes per l'home.


El transport és una de les activitats que més contribueixen al canvi climàtic i una de les que més creix a tot el planeta. Les emissions del transport suposen el 24 % del CO2 enviat a l'atmosfera. Els vehicles amb motor híbrid (elèctric i de combustió) redueixen a la meitat les emissions de CO2.


L'increment de la temperatura implica una pujada del nivell del mar, que pot afectar els deltes, com ara el de l'Ebre, i el turisme, ja que poden desaparèixer moltes platges i quedar inutilitzats alguns ports.


L'economista Manuel Ludevid recorda que, tot i que l'electricitat sembla una energia neta, les centrals on s'origina produeixen gasos hivernacle.


Avui dia, els combustibles fòssils són la principal font energètica i aporten el 80 % de l'energia consumida al món. Per qüestions mediambientals, caldria anar substituint-los per fonts renovables, com ara l'energia eòlica, la solar fotovoltaica, la tèrmica, la hidràulica o els biocombustibles.


L'energia nuclear, tot i no que no emet gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, produeix residus d'alta activitat molt difícils de gestionar.


El canvi climàtic també pot afectar les estacions d'esquí, ja que la neu es convertirà en un bé escàs i les condicions climàtiques faran difícil la fabricació de neu artificial.


L'agricultura i la ramaderia, com a activitats humanes, aporten a l'atmosfera de Catalunya el 12 % dels gasos hivernacle i el 30 % en el global mundial. Per exemple, les vaques emeten gas metà.


El canvi climàtic pot tenir avantatges i inconvenients per a l'agricultura. Les temperatures altes poden fer incrementar la producció agrícola, però la baixada de la pluviositat pot contribuir a reduir-la.


El presentador, Tomàs Molina, mostra com el canvi climàtic pot afectar el paisatge de Montserrat fent-lo gairebé desèrtic, o destruir la fageda d'en Jordà.


Per la seva banda, el socioecòleg Ramon Folch opina que el canvi climàtic pot esdevenir una tragèdia econòmica i social.

  • Programa La Setmana de TV3
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Mercuri
  • Any de producció 2007
  • Durada: 45min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Química, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals relacionats

Programació educativa