Inici » Quèquicom

TutoriaCiències naturalsEl canvi climàtic

Codi a embedir Copiar

El canvi climàtic

En aquest capítol de "Quèquicom", especialistes destacats expliquen de manera planera quines són les principals manifestacions del canvi climàtic, per què s'escalfa el planeta, què en diuen les prediccions i què es pot fer per combatre'l.


En els darrers anys, la Terra ha experimentat diversos signes d'escalfament i de canvi climàtic: els casquets polars es fonen, les glaceres reculen, l'ascens del nivell del mar amenaça moltes illes i atols de l'Índic i el Pacífic, alguns llacs han reduït dràsticament la seva superfície, els embassaments es buiden, els conreus i els boscos s'assequen, les inundacions i les riuades són més freqüents, es produeixen onades de calor severes... Javier Martin-Vide, catedràtic de Geografía Física de la Universitat de Barcelona, explica que l'escalfament global de la Terra es deu, en gran mesura, a la crema de combustibles fòssils que envien a l'atmosfera CO2, és a dir, diòxid de carboni, un gas d'efecte d'hivernacle. El Protocol de Kyoto obliga els països signants de l'acord a reduir en un 5 % les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle per a l'any 2012. Tot i això, aquestes emissions, en comptes de minvar, continuen augmentant. Josep Pascual, observador meteorològic, demostra amb la seva experiència a l'Estartit que la temperatura del mar ha pujat en els darrers anys. Mariano Barriendos, geògraf del Departament d'Història de la Universitat de Barcelona, analitza com era el clima del passat a partir de registres antics que compara amb els de l'actualitat. El reporter Pere Renom visita el Montseny, on diverses espècies vegetals s'han adaptat a l'increment de la temperatura. El biòleg Constantí Stefanescu posa de manifest com el canvi climàtic ha afectat les papallones, que són molt sensibles a les modificacions de temperatura i humitat. Per la seva banda, Anna Sabatés, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar, parla de com l'augment de la temperatura afecta algunes poblacions de peixos del Mediterrani. Al Garraf s'està experimentant per saber com respondrà la vegetació mediterrània a l'increment de la temperatura. Ho comenten Marc Estiarte i Josep Peñuelas, del CREAF. Des de l'estudi, a partir de les explicacions de Toni Mestres, es pot visualitzar amb claredat com l'excés de gasos de l'atmosfera provoca que l'efecte d'hivernacle origini un sobreescalfament de la Terra. En aquest programa també intervenen: Paul J. Crutzen, Premi Nobel de Física; M. Carme Llasat, del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, i Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa