Inici » Quèquicom

TutoriaCiències socialsCiències naturalsLa fusta i el Pallars

Codi a embedir Copiar

La fusta i el Pallars

El Pallars ha estat, des de l'antiguitat, important per a la producció de fusta, ja que té grans superfícies forestals i una extensa xarxa fluvial que en facilitava el transport. "Quèquicom" dedica el capítol a la fusta del Pallars.


El reporter i biòleg Pere Renom acompanya Miquel Gordó, president de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, en un descens en rai. Aquest tipus d'embarcació es construeix lligant troncs o bigues amb redortes, és a dir, amb branques tendres de bedoll o avellaner. Els rais es feien servir per transportar la fusta. Tradicionalment, la temporada raiera es concentrava, sobretot, en el període de desglaç. Avui dia, però, els rius pirinencs estan barrats per centrals hidroelèctriques que n'impedeixen la circulació. L'explotació de la fusta és una de les principals activitats econòmiques del Pallars. Als boscos del Pallars hi ha prop de cinc milions de tones de fusta, molt més que fa un segle. El programa s'endinsa en un dels boscos més vells de Catalunya per veure com es descompon la fusta. Molts dels seus arbres fan més de trenta metres d'altura. Periòdicament s'hi han de fer tales controlades, o aclarides, per eliminar-ne els que creixen malament. Marc Garriga, enginyer forestal del Parc Natural de l'Alt Pirineu, explica en què consisteix la regeneració natural. Pere Renom també visita la serradora de Rialp, al Pallars Sobirà, on s'elaboren taules, taulons i bigues de fusta que es fan servir en la construcció per la seva resistència. Els boscos vells són també molt rics en diversitat d'espècies. A més de mostrar el niu d'un picot, s'assisteix a la parada nupcial del gall fer, un veritable tresor dels boscos pallaresos.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa