Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsContaminació a l'alta muntanya

Codi a embedir Copiar

Contaminació a l'alta muntanya

L'espai "El medi ambient" parla de la pol·lució, que fins i tot ha arribat als llacs del Pirineu situats a gran altitud.


Als llacs d'alta muntanya hi ha les aigües més pures del Pirineu. Fa uns anys que un grup d'investigacions mediambientals aragonès, el GIMACES, n'estudia la qualitat. Per això s'han fixat en els "ibones", que és com es coneixen els llacs de muntanya a Aragó.


Al costat del balneari de Panticosa hi ha "l'ibón" de Baños, un llac gairebé convertit en embassament que rep una forta influència humana. Aquí, la proximitat de l'home fa que les aigües no siguin gaire transparents, amb moltes més algues del que seria normal en un llac a 1.600 metres d'altitud. Un dels paràmetres que es mesuren, per tant, és precisament la qualitat de l'aigua. El llot que hi ha al fons del llac també donarà dades importants sobre altres paràmetres com la presència de metalls pesants.


On també es mesura quatre cops l'any la qualitat de l'aigua és en un llac de muntanya molt menys afectat per la presència humana. "L'ibón" de Sabocos és a 1.900 metres d'altitud, sobre les pistes d'esquí de Panticosa.


Malgrat l'hivern extremament càlid, fins i tot a la primavera les mostres d'aigua s'han hagut de prendre després de travessar una capa de gel de mig metre i submergir-se per sota de la banquisa, amb l'aigua a prop del punt de congelació. Les dades de l'interior de "l'ibón" es comparen després amb la neu que envolta el llac.


Al laboratori, les anàlisis demostren que l'aigua dels dos llacs es troba pitjor del que s'esperava, a causa de la influència humana. "L'ibón" de Baños es veu afectat per la humanització del seu entorn, mentre que el de Sabocos, amb unes de les aigües més pures del Pirineu, confirma una lleu contaminació de metalls pesants, com ara plom o mercuri, que hi han transportat els núvols des de lluny.


Ara, aquest grup d'investigadors proposa una figura de protecció especial per a aquests indrets tan fràgils, que hi reguli les activitats humanes i en permeti la gestió d'una manera sostenible.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa